I forbindelse med den internasjonale eldredagen vil det – tradisjon tro – bli en markering i Alta til helga. Her skal tre aktuelle tema løftes opp, forteller Arnfinn Sarilla i eldrerådet.

  • Det nye omsorgssenteret i Alta sentrum

  • Altas historie

  • Eldre og bruk av medisiner

– Vi i eldrerådet mener dette er tema som mange bryr seg om, sier Sarilla.

Ikke minst gjelder dette det mye omtalte omsorgssenteret. Nestleder Ingunn Torbergsen i Helse og sosial kommer for å informere om status her:

– Eldrerådet har vært aktivt med i prosessen, vi har fått komme med innspill, og sitter i flere utvalg for de forskjellige tilbudene som skal på plass i senteret. Men jeg tror mange utenfor eldrerådet har ting de lurer på, de ønsker informasjon og anledning til å stille spørsmål til de som jobber med senteret. Sånn sett er det flott at vi får Torbergsen til å møte, sier Sarilla.

– Hva tenker de eldre om det planlagte omsorgssenteret?

– Jeg hører bare positivt fra de eldre jeg er i kontakt med. Årsaken til at folk er positive kommer av hvilket innhold det er varslet å skulle være. Det skal ikke være et sykehjem, men mer et eldresenter – litt etter modellen ved Vertshuset eldresenter. Jeg tror de fleste eldre er positive til planene, sier Sarilla.

Omsorgssenteret «Lysning» slik arkitekten ser det for seg. Foto: Stein Halvorsen AS

Store forventninger

Han sier de eldre utvilsomt store forventninger til omsorgssenteret, ikke minst hva angår hvilket innhold og tilbud som skal være ved senteret ved ferdigstillelse:

– Tror du disse forventningene blir innfridd?

– Det er et stort økonomisk løft som skal tas for å få senteret bygget. Jeg håper selvfølgelig det blir brukt penger på drift også. At man ikke bruker så mye på å bygge bygningene at tilbudet må reduseres allerede ved oppstart. Men så er vel tanken at man skal spare på drift, ved å hente ut stordriftsfordeler. Det får vi stole på at de klarer, sier Sarilla.

Påminnelse

Den midterste bolken i programmet er satt av til mer «hygge», med mimring og tilbakeblikk.

– Vi får Hans Christian Søborg fra Alta museum til å komme for å ta for seg Altas historie. Jeg er usikker på hva han legger opp til, om det blir bildefremvisning, foredrag eller lignende. Så her får vi bare ta det som det kommer. Bra blir det nok uansett, mange synes det er hyggelig med en påminnelse om hva man selv har sett og opplevd gjennom årene, sier Sarilla.

Medisinering

Et tredje viktig tema er medisinbruk. Her kommer Andreas Dåvøy fra Nordlys Apotek for å bidra:

– Det er isolert sett det viktigste temaet vi setter opp. Mange eldre bruker en stor mengde medisiner, noen må ta så mye forskjellig at de til og med risikerer å få for mye og kanskje må kutte ned på en medisin når de starter med en annen. Dåvøy vil sikkert få en del spørsmål, for dette er et tema mange eldre bekymrer seg for, sier Sarilla.

Avslutningsvis vil det bli diskusjoner med utgangspunktet «Hva er eldre opptatt av».

– Vi i eldrerådet synes slike åpne diskusjoner er verdifulle. Får vi vite hva folk er opptatt av, så kan vi også jobbe med disse temaene i framtiden, påpeker han.

Eldredagen i Alta arrangeres på mandag, i kommunestyresalen. Programmet annonseres i Altaposten.