Landbruksminister Jon Georg Dale beskylder Sametinget for å velge side med de få reindriftsaktørene som bryter reglene og holder for store reinflokker.

Tar opp meldingen

Onsdag startet Frp-ministeren et to dager langt besøk i Finnmark der han både skal besøke reinbeiter og delta når Sametinget torsdag diskuterer den nye sametingsmeldingen om reindrift.

Dale forteller at han akter å gi klar beskjed om hva han mener om Sametingets holdning.

– I stedet for å ta parti med det store flertallet som har gjort en jobb for å sørge for at vi får en attraktiv og bærekraftig reindriftsnæring, tar en side med de få som ikke har vært med på dugnaden, sier Dale til NTB.

Muotka sjokkert

Silje Karine Muotka sier til NRK Finnmark at hun er sjokkert over reindriftsministeren.

Hun sier Sametinget kan dokumentere at det i en rekke møter tvert imot er tatt til orde for hvordan Sametinget skal kunne ivareta de minste reineierne, samt følge opp beslutningene som er fattet.

– Vi søker å få til en aktiv og fremtidsrettet reindriftspolitikk, der både den kulturelle bærekraften i næringen blir ivaretatt. Selvfølgelig er vi også opptatt av rekruttering og utviklingsmuligheter som er forankret både økonomisk og økologisk, sier hun til NRK.

Hun mener Dale feilinformerer.

– Jeg er veldig overrasket over at landbruksministeren innleder sitt besøk på Sametinget med å spre informasjon som ikke har rot i virkeligheten.

Krevende samtaler

Landbruksministeren mener Sametinget altfor ofte støtter opp om dem som stritter imot innsatsen for å få antallet rein ned på bærekraftige nivåer.

– De fleste reindriftsaktørene har gjennom flere år gjort helt nødvendige tilpasninger i reintallene, sier Dale.

Men disse får ikke støtten de fortjener fra Sametinget, mener han.

Dale vil nå ha en holdningsendring på samisk side før regjeringen legger fram sin egen reindriftsmelding til våren.

– Jeg tror ikke det vil være bærekraftig over tid hvis de som tar ansvar og bidrar til reduksjoner i reintallene, blir den langsiktige taperen fordi det er andre som ikke gjør det, og som fortsetter å posisjonere seg, med støtte fra de samiske interessene, sier han.

Sametingsmelding

I sametingsmeldingen om reindrift går sametingsrådet kraftig ut mot den statlige forvaltningen.

Sametingsrådet betegner statens tenkning om økologisk bærekraft som «fremmed» for reindriftsaktørene. Sametingsrådet vil ha en grundig diskusjon om bærekraftsbegrepene og mener kravene til reduksjon i reintallene har ført til at samisk kultur er blitt overkjørt.

I Finnmark har reintallene økt noe det siste året, og i Vest-Finnmark ligger tallet omtrent 1.000 over det øvre taket som er satt.

I alt ti distrikter i Finnmark har for høye reintall. Fylkesmannen mener situasjonen er «alarmerende» i ett distrikt i Øst-Finnmark, og aktører mistenkes der for å ha posisjonert seg strategisk før neste reduksjon. (©NTB)