Hittil har tilbudet om karriereveiledning i fylket vært knyttet til Nav eller skole. Et gratis tilbud som er åpent også for folk som er i jobb, er noe helt nytt i Finnmark.

– Dette er en veldig god nyhet for finnmarkingene. Behovet for karriereveiledning er stort, sier direktør Gina Lund i Vox, nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk

Fredag besøkte hun de nyansatte i Alta.

Karrieresenteret i Finnmark er inndelt i to avdelinger, en i Vadsø og en i Alta.

– Dette gjør at vi skal jobbe veldig tett og at vi kan tilby det samme over hele fylket, sier karriereveileder Trine Nordeide. Sammen med kollega Alf Roger Storhaug skal hun bemanne avdelingen i Alta.

Fire av ti finnmarkinger gjennomfører ikke videregående i løpet av fem år. Mange av dem står i fare for å falle ut av arbeidslivet under omstillinger. Det var 1333 helt ledige jobbsøkere fylket i august, viser tall fra NAV. I tillegg kommer de som ikke har registrert seg hos NAV Finnmark.

– Vi har ubeskjedent tatt mål av oss også bli et ressurssenter for både rådgivningstjenesten i skolen og for Nav i fylket. Vi skal også samhandle både med Forsvaret og fengselet i Vadsø. Det mangler ikke på oppgaver, sier Storhaug.

De offentlige karrieresenterne tilbyr gratis karriereveiledning og bistand til jobbsøking til alle over 19 år. Målet er at brukerne skal bli kjent med sine egenskaper, interesser og kompetanse og kunne ta gode valg knyttet til utdanning, opplæring og arbeid.

– Veiledningen handler om å finne riktige hylle i arbeidslivet, uansett om du er nyankommet innvandrer, overtallig postbud, arbeidsledig ingeniør eller toppleder, sier Gina Lund i Vox.