Tidligere statssekretær Ommund Heggheim fra Alta har vært sentral i det forsvarspolitiske utvalget for partiet i Nord-Norge. Han var på plass da utvalget presenterte sitt syn i Bardufoss.

Partiet vil ha økt nasjonal og internasjonal fokus på nordområdene.

- Dette springer blant annet ut fra vår nærhet til Russland, våre rike naturressurser og strategiske beliggenhet, heter det.

Prioriteringer fra KrF:

1. Forsvarets hovedoppgaver i nord.

Brigade nord

- Utvalget peker på at Brigade Nord må bli kjernen i den mobile landmilitære strukturen. Utvalget ber Krf sin stortingsgruppe å sikre at Brigade Nord blir en viktig og avgjørende premiss for Regjeringens arbeid med den varslede utredningen av framtidig landmakt.  Utvalget peker også på at vårt mest utsatte område, Finnmark, må ha fokus i denne utredningen.

Marinebase i nord.

Utvalget ser positivt på at Sjøforsvaret øker sin militære tilstedeværelse i nord med økt seilingsfrekvens for flere fartøygrupper.  Utvalget finner det imidlertid underlig at Sjøforsvaret som eneste forsvarsgrein, ikke har noen base i nord.  Utvalget ber stortingsgruppa til KrF å gå inn for at det etableres en marinebase i nord.

2. Basestrukturen

Utvalget ser at Forsvaret har behov for økte ressurser og endringer i basestrukturer for både å være framtidsrettet og økonomisk bærekraftig.  Utvalget støtter Regjerings forslag til endringer på flere punkter, men vil opprettholde Andøya flystasjon og videreføre hovedbase for helikoptere på Bardufoss.

3. Økonomi

Utvalget er enig med regjeringen i at de økonomiske rammebetingelsene for Forsvaret må økes.  Utvalget anbefaler at man i LTP-perioden når NATOs målsetting om 2 prosent av brutto nasjonalprodukt.

4. Flytting fra nord til sør.

Det foregår i realiteten en massiv forflytting av ressurser fra nord til sør.  Utvalget peker på en rekke konkrete tilfeller som viser dette.