Jonathan Kongsbak Jæger er en av fem ungdommer, som i løpet av høsten står frem med sin legning i NRK-programmet «Ut av skapet». Han var også først ut i programmet som hadde premiere sist mandag.

I første episode drar Jonathan til sine besteforeldre i Hammerfest for å fortelle dem at han er homofil.

– Hadde en anelse

Kongsbak Jæger forteller at turen gikk først til Hammerfest, men måtte snu og kjøre til hytta besteforeldrene har på Skaidi.

– Tenkte du at det kom til å gå galt?

– Jeg tenkte ikke at det kom til å galt, du har jo hatt en frykt for å bli behandlet annerledes hele ditt liv. Egentlig er jeg mest overrasket over at jeg klarte å holde telefonen såpass i ro, fordi jeg skalv veldig mye, sier han og forklarer hvorfor de måtte filme selv:

– Vi visste ikke hvordan de vi sa det til skulle ta det. I tilfelle det skulle gå dårlig, gjorde vi det på denne måten, sier han og innrømmer at hele situasjonen skremte ham litt.

Heldigvis var det ingen grunn til å uroe seg.

– De hadde hatt en anelse, men ville ikke blande seg. Jeg synes det er merkelig at to personer, som det har vært så vanskelig å fortelle det til, viser seg å være mer åpen om homofili enn du er selv. Samtidig gjorde det meg veldig glad.

– For hvorfor skal man spørre om folk er homofile, om dette ikke er vanlig å spørre til heterofile? Det er jo dit vi vil med serien, sier Kongsbak Jæger.

GJENGEN: I serien møter vi fem modige unge mennesker; Rebekka, Ola, Sigrid, Jonathan og Therese, som alle er på vei ut av skapet. Mens de går gjennom denne prosessen bor de sammen i et kollektiv i Oslo. Programleder er Heidi Marie Vestrheim (bakerst i midten). Foto: NRK / Mastiff

En dyp hemmelighet

Hammerfestingen har også tilknytning til Alta, gjennom blant andre boybandet Ekko-Ekko.

– Hvordan var det å være i et boyband og vite at man er homofil?

– For det meste var det gøy å være i band, så ikke noe jeg tenkte noe særlig over. Jeg visste det selv og de jeg spilte i band med viste det også, eller i det minste viste at jeg var bifil.

At Jonathan Kongsbak ble med programmet kan han takke venninnen for.

– En venninne av meg som spurte om jeg ville være med. Midt på natten sendte jeg en mail – og dagen etter ringte de meg. Da var det bare sette i gang med prøveinnspillinger og plutselig reiser jeg til Hammerfest for å fortelle besteforeldrene mine at jeg er homofil. Mamma fikk vite det i april, og pappa i oktober.

– Hva har folk sagt?

– Jeg har fått utrolig mange tilbakemeldinger. Det har alt vært fra at jeg har gitt andre motivasjon, til at jeg har blitt bedt ut på kaffe. Det har blitt så mye respons, ikke bare til meg, men til alle i serien. Vi er fem ulike mennesker, men samtidig er vi like. Det at folk klarer å sette seg inn i våres situasjon og lære noe av det er meningen med programmet, avslutter Kongsbak Jæger og røper at det ligger flere spennende ting på lur i serien.