Rådmann Bjørn-Atle Hansen beordrer hard lut til politikerne denne høsten. Allerede etter første kvartal viste tallene et merforbruk på 20 millioner kroner. Sånn er det fortsatt.

Svir på helseområdet

Rådmannen ber derfor om umiddelbar ansettelsesstopp, ut året.

– Hovedutfordringen er tjenesteområdet helse- og sosial, hvor kostnadsutviklingen er bekymringsfull. Tjenesteområdet melder et større merforbruk i forhold til rapporten etter 1. kvartal. Det er spesielt vikarbruken og nye ressurskrevende brukere som er hovedforklaringen til merforbruket, heter det i regnskapsrapporten etter første halvår. Saken skal opp til politisk behandling allerede kommende uke.

Rådmannen mener pengebruken må reguleres. I tillegg til ansettelsesstopp, ser han for seg at ingen driftstiltak blir igangsatt i 2016.

– Unntaket er prosjekt eller tiltak som har utlukkende ekstern finansiering, påpeker rådmannen.

Vikarbruken må ned

Han ber om at hovedutvalgene i samarbeid med kommunallederne må ha fokus på innsparingstiltak resten av året innen sine respektive ansvarsområder. Han tenker spesielt på vikarbruken.

– Vikarbruken henger i tillegg nøye sammen med kommunens lave nærvær. Dersom nærværet går opp, vil vikarbruken automatisk gå ned. Det er helse og sosial som naturlig nok er største bruker av vikarer gjennom turnus, og som samtidig har lavest nærvær. Dette er en kostbar kombinasjon, er beskjeden fra rådmannen.

Finnes en oppside

Regnskapstallene ser ikke bare svart ut.

– Totalt øker driftsutgiftene med 35,8 mill, mens driftsinntektene øker med 71,9 mill. Dette kan gi håp om å komme ut i balanse ved årsslutt. Landsskatteveksten viser i tillegg en positiv utvikling, heter det.