Ordfører Johan Vasara i Kautokeino utfordret politimesteren under gårsdagens dialogmøte om politireformen. Han uttrykte stor bekymring over beredskapen i hjemkommunen.

Ikke godt nok

Vasara opplyste at Karasjok og Kautokeino kommuner vil avgi en egen høringsuttalelse om politreformen, der det blant annet vil være fokus på at 95 prosent av befolkningen snakker samisk. Det innebærer at avhør bør være i regi av folk som behersker språket. Ordføreren påpekte også at man trenger politifolk i Kautokeino for å overholde fristen på 45 minutter i forbindelse med utrykninger. Avstanden mellom Alta og Kautokeino gjør dette umulig.

– Sagt på en annen måte, så håper vi at det skal være mulig for politidistriktet å legge en del polititjenester til andre steder enn til byene i Finnmark. Jeg er veldig skuffet over den dobbelkommunikasjonen som skjer fra blant annet Oslos politikere. For ser man bare på Dagsrevyen, skulle man tro at det kryr av politibetjenter i gatene her. Men det vet vi jo at det ikke gjør. Vi har i min kommune bare halvparten av det som er anbefalt av politiansatte og det er ikke godt nok at politiet dukker opp dagen etter for å hente en rabiat person som private har måttet ta hånd om, sa ordføreren.

Mange nasjonale oppgaver

Han la til at det ofte trengs mannlige betjenter på jobb i ukedagene, for å kunne ta seg av de skumleste og farligste oppdragene.

– Så trenger vi en ting til, og det er et samisk barnehus, der barn som har vært utsatt for vold eller seksuelle ovegrep kan bli avhørt på samisk. I Kautokeino har vi heldigvis hatt samisktalende lensmann de siste årene og fikk nylig en samisktalende politbetjent, sa Vasara, som siktet til sin egen søster som nylig er ferdig med utdanningen.

Politimester Ellen Katrine Hætta er opprinnelig selv fra Kautokeino og kjenner geografien. Etter presentasjonen av politireforem uttrykte hun overfor Altaposten at håpet var forståelse fra sentrale myndigheter på at man også må løse nasjonale oppgaver.  Hun pekte her på arbeidet politiet gjør på grensen mot Russland og de ressursene som går med til å betjene det nasjonale politattestkontoret, som er plassert i Vardø.

Bedre vaktordning

Hætta slo fast at ingen skal miste jobben i politiet og alle skal få fortsette å arbeide der de er bosatt i dag.

– Jeg er ikke helt enig med ordføreren i Kautokeino i at det må være folk ved alle kontorene hele tiden, men at det må være folk på vakt i de vaktregionene som blir opprettet. Det er også av stor betydning at kommunene får sitt politiråd og sin politikontakt til å fungere. Jeg er fra samme bygd som ordføreren i Kautokeino og vet hvordan befolkningen kan kjenne på utrygghet, sa politimesteren. Hun sa hun håpet kommunene ville samarbeide med politidistriktet og få til en best mulig tjeneste.

– Dette kan man få til gjennom å analysere de ulike hendelsene som har vært og få til en bedre vaktordning, slik at man kan være tilstede bedre og oftere og det håper jeg reformen leder til, sa politimesteren.