Torsdag ettermiddag skal Fylkesmannen informere Alta kommune om hvilke anbefalinger statens mann i Finnmark vil komme med overfor kommunal og regionaldepartementet. Tilrådningen vil bli gitt innen 1. oktober, og dialogmøtet er et ledd i at Fylkesmannen vil tilrå en ny kommunestruktur i Finnmark. Den aktuelle sammenslåingen mellom Alta og Loppa kommune fikk tommelen ned fra innbyggerne i Loppa, da det i vår var folkeavstemning. Sammenslåingen ble avvist av et klart flertall.

– Overprøver folket

Alt tyder på at Fylkesmannen i Finnmark vil overprøve folket i Loppa, på samme måte som han har bestemt seg for å tilrå sammenslåing av  Tana og Nesseby. Her har folket i begge kommunene sagt nei til å bli en større kommuner.

Fylkesmannen skal innen 1. oktober komme med sin tilrådning til KMD om ny kommunestruktur i Finnmark, basert på de overordnede målene for reformen og de ti kriteriene for god kommunestruktur. I prosessen med kommunene  har Fylkesmannen vært klar på at tilrådningen ikke skal komme som en overraskelse på kommunene.

Møtet i Alta i morgen er en oppfølging.

– Saken er fortsatt i prosess og vårt mål nå er å informere om en mulig tilrådning, og grunngi våre standpunkter, har Stian Lindgård uttalt. Lindgård er justis- og samfunnsdirektør hos Fylkesmannen i Finnmark.

Godt forberedt

Alta-ordfører Monica Nielsen er forberedt på at det kan komme signaler om at Alta må utvide grensene til å gjelde dagens Loppa kommune. Samtidig oppfatter hun møtet som et dialogmøte hvor Alta kommune skal gi sine innspill, og at møtet ikke nødvendigvis betyr at sammenslåingsprosessen igjen er satt i gir.

– Forhandlingene som er gjennomført mot Loppa har vært utført av et forhandlingsutvalg. I Alta har utvalget bestått av ordfører, en fra posisjon  og en fra opposisjon samt rådmann. Jeg ser det som en styrke at både Claus Jørstad (Frp) fra opposisjonen og Otto Aas (SV) fra posisjonen deltar i dagens møte. Har også fått grønt lys fra Fylkesmannen om å ta med meg Otto og Claus på, sier Nielsen.