– Det er faktisk det altasamfunnet gjør når det ikke tilrettelegges for parkering i Alta sentrum. Ønsker dere ikke meg og andre turister velkommen til handelsbyen deres? spør Rønning, som er kjent som høyrepolitiker og en kritisk røst i mange ulike saker i samfunnsdebatten.

I går kjørte han forbi Nordlysbyen etter en ferietur i Troms. I Alta sentrum stoppet han for å shoppe på Biltema. Å finne parkering til den lange bobilen var langt fra enkelt, ifølge Rønning.

Ønsker bobilskilting

– De lange plassene som er plassert på tvers i enden av P3 var alle opptatt. Det sto blant annet noen småbiler der. Helt unødvendig å bruke den parkeringsplassen til sånt, men så lenge det ikke er skiltet så er det jo fritt frem for alle å bruke disse plassene. Det er en utmerket plass for bobiler, og hvor vanskelig kan det egentlig være å skilte med tidsbestemt bobilparkering der, spør Rønning.

Vi ruller ballen over til lederen for parkeringsetaten, Jon-Vegar Nilsen.

– Så lenge det ikke fins offentlig godkjente skilt som tillater både biler med campingvogn og bobiler å parkere på samme avsatte parkeringsplass, så kan vi ikke skilte med dette. Vi kan kun reservere plass for kjøretøygrupper, ikke enkelttyper innenfor grupper. Derfor skiltes det ikke særskilt for bobil i Alta sentrum, sier Nilsen.

Alle fire innenfor

Bobilist Rønning valgte til slutt å driste seg inn på en vanlig parkeringsplass, men på grunn av overhenget bak på bobilen så okkuperte han to plasser. Det er faktisk lov, hvis det gjøres på rett måte. Rønning hadde ikke gjort det på rett måte.

– Så lenge alle fire hjul holder seg innenfor den oppmalte parkeringsruta så står man lovlig, selv om overhenget bak er godt inne på en annen plass. Vi har ikke hjemmel til å slå ned på parkering der hjulene fysisk er innenfor oppmålt plass. Større bobiler kan parkere utenfor Boreal, sier Nilsen.

Det visste ikke Rønning, som sto med bakhjulene inne på plassen rett bak. Hadde han kjørt en halv meter lenger fram så ville han stått perfekt lovlig.

Caravanister får to for en

Spesielt P3 gir mange muligheter for å parkere over to ruter, noe ikke bare bobiler nyter godt av. Også biler med campingvogn har lov til å okkupere to ruter etter hverandre.

– Caravanister kan stå på to plasser, men bare betale for èn. Det gjelder riktignok bare på offentlige plasser. På privatrettslig regulerte plasser gjelder egne regler, sier Nilsen.

– Ingen nordnorske byer har tilrettelagt spesielt for bobiler i bykjernen, minner Nilsen om avslutningsvis.