Styrelederen var i Alta under markeringen av byggestarten på 420 kV-linja og trafostasjonen hvor energiminister Tord Lien (Frp) foretok det symbolske spadetaket. Den lokale bekymringen for at lokale settes på sidelinja i byggeprosjektet har ikke nådd ledernivå.

– Dette er en problemstilling jeg er ukjent med i forhold til transformatorstasjonen som skal bygges her. Dimensjonene er enorme og det stilles strenge krav om godkjenning før bedrifter vil kunne være med i anbudskonkurransen. Manglende godkjenning kan være et problem for lokalt næringsliv, men Statnett er svært opptatt av å legge til rette for lokalt næringsliv og skape lokale ringvirkninger, sier Hjort til Altaposten.

Blir skviset

Milliardprosjektet Balsfjord – Skaidi, hvor det inngår 300 km 420 kV-linje og tre transformatorstasjoner hvorav den største vil bli Alta, er delvis tildelt. Anbudskonkurransen for trafostasjonen i Alta kommer vil bli lyst ut høsten 2016 med byggestart 2017. Prosjektlederen heter

Jakob Grønn og er hjemmehørende i Statnetts administrasjon ved regionkontoret i Alta. Grønn har tidligere i sommer bekreftet at Statnett kun vil lyse ut stasjonsanbudet med grunnarbeidene som eget anbud i tillegg til EPC-kontrakten hvor også fysiske bygg vil inngå. Det vil altså ikke bli egne anbud for bygg.

Stasjonen som skal bygges i Alta vil strekke seg over 100 mål. Bygg, samt elektriske installasjoner, vil utgjøre 60 mål.  Prisen på stasjonen kan komme opp på opp mot en milliard, og bare byggene som skal oppføres kan komme til å utgjøre flere hundre millioner kroner.

Lokalt er næringslivet lite fornøyd med at Statnett ikke er villig til å dele opp anbudskonkurransen i en hoveddel i høyspent elektronikk, en del som går på bygg og en på grunnarbeid.

GIGANTISK: Trafostasjonen på Skillemo som er en del av 420 kV-linja som nå bygges er enorm, og bare bygg på stasjonen kan få en pris på flere hundre millioner kroner. Foto: Illustrasjon: Statnett

– Det er skuffende for lokalsamfunnet og lokalt næringsliv dersom Statnett ikke kjører på eget anbud for bygg. Høyspent- jobben er for store, spesialiserte internasjonale selskap, og når de skal velge underentreprenør for bygg, søker de gjerne nasjonale aktører og samarbeidspartnere, forklarte daglig leder Halvdan Heggheim i Finnmarks største entreprenørbedrift, Harald Nilsen AS da vi snakket med han  tidligere i sommer.

Heggheim viste til at  kontraktene har så store dimensjoner at det vil gi svært store lokale ringvirkninger dersom lokale får være med i en reell konkurranse og skulle komme ut som vinner.

Ikke politisk ansvar

Altaposten har utfordret energiminister Tord Lien på at «monstermastene» kan bli en del av miljøbildet, samtidig som reindriftsareal går tapt.

– Bør ikke Statnett sørge mest mulig lokale ringvirkninger gjennom en oppdeling av kontraktene?

– For det første applauderes linja og ønskes velkommen av nær sagt alle her i nord. Den er et helt nødvendig infrastrukturtiltak som vil komme Troms og Finnmark til gode. Når det gjelder ringvirkninger under byggeperioden er det noe jeg forstår Statnett selv er opptatt av, og  dette er ikke en sak for ministeren. Det er et ansvar for Statnett og noe som styreleder Per Hjort er den som kan svare best på, slår Lien fast.

For øvrig bekrefter styreleder Hjort  at oppdeling av anbudene for å sikre størst mulig lokal medvirkning, ikke har vært drøftet av styret.

– Må gi noe tilbake

Ap-topp Ole Steinar Østlyngen ber Statnett åpne for lokalt næringsliv.

Gruppeleder for Ap i Alta, Ole Steinar Østlyngen, mener det er viktig at Statnett finner en anbudskonkurranse som gir muligheter for lokale.

Ole Steinar Østlyngen. Foto: Arkiv

– Alta kommune skal bygge et omsorgssenter som kan koste fra 800.000 til opp mot en milliard kroner, og vi skal klare å tilrettelegge for at lokalt næringsliv skal få mulighet til å konkurrere om oppdragene. Det forventer jeg at også Statnett med de ressurser de sitter på skal klare, sier Østlyngen og legger til:.

– Når et statlig selskap som Statnett går inn i Finnmark forventer vi at de også tar samfunnsansvar og tilrettelegger for lokale ringvirkninger. Vi har sett store protester mot linjebyggingen i sør med tanke på sår i naturen og synsforurensing. Linja har blitt kalt monstermaster og generert store protester. Selv om vi applauderer linja inn i Finnmark, er det viktig at det også blir skapt lokale ringvirkninger som et plaster på såret for ulempene, blant annet reduserte reinbeiter, sier den sentrale Alta-politikeren

Østlyngen forteller  at Alta kommune  vil legge opp til leverandørkonferanse i forkant av utlysningen av anbudene for omsorgssenteret.

– Da vet vi hva entreprenørenen og de som skal levere ønsker. Statens Vegvesen har gått foran og vist vei i tilretteleggelse for lokal deltakelse i konkurransen. Nå må Statnett komme etter.