Førstkommende mandag 22. august skal en skokk med uerfarne små ut i trafikken over hele fylket, med spissede blyanter og nysmurte skiver i sekken, spenning, nysgjerrighet og kanskje litt skrekkblandet fryd i tankene – og begrenset med kunnskap om og evner til å tolke trafikkbildet. Enten går turen til skolen på egne bein, på egen sykkel, ved hjelp av skolebuss eller i foreldrenes bil eller bakpå sykkelen.

Uansett transportmåte ønsker trafikkoordinator Torbjørn Holm hos Finnmark politidistrikt å varsle om at politiet står klare til å gjøre skoleveien så trygg som overhodet mulig for de mange små.

Når skolesekken blir farlig

For det blir ekstra mange trafikkontroller i Finnmark den kommende tiden, lover han.

– Vi setter hvert år inn ekstra ressurser i forbindelse med grunnskolens skolestart. Så også i år – det vil bli økt kontrollvirksomhet. Og i den anledning har vi flere oppfordringer til sjåførene, sier Holm, før han utdyper:

– Først og fremst er det viktig at ungene bruker bilbelte, og at dette brukes på riktig måte. Vi vet at mange barn er stolte over ranselen sin og ønsker å sitte med den på seg i bilen. Men sitter de med sekken på, da fungerer ikke beltet som det skal. Vi har sett skrekkeksempel på hvor ille det kan gå, og oppfordrer på det sterkeste foreldrene til å være strenge her.

Hadde barnet stående i forsetet

Holm legger ikke skjul på at han og kollegene har vært vitne til en rekke episoder som kunne endt med tragedie.

– Vi har sett foreldre som kommer kjørende til skolen med unger stående foran i bilen, ved dashbordet på passasjersiden. Det er til å få mareritt av – grusomt å se slikt, sier Holm.

Uten å gå i detaljer kan en tenke seg resultatet om bilens airbag hadde blitt utløst i dette tilfellet.

– Også på sykkel ser vi mye rart. For eksempel traff vi for en tid tilbake på ei mor som kom syklende med en unge bakpå, og den andre sittende på styret. Det måtte vi selvfølgelig ta fatt i og si at ikke var greit. Samlet sett har vi sett mye stygt opp gjennom årene.

– Jeg tror enkelte foreldre ikke tenker over at de utsetter egne eller andres barn for livsfare. Derfor bruker vi også å informere under trafikkontrollene våre. Målet er at alle skal opptre på en hensynsfull og sikker måte i trafikken, ikke å skrive ut flest mulig bøter – selv om vi bøtelegger de verste tilfellene.

Dyrt stress

I tillegg til at utstyr og selve transportmåten må være riktig og god, så er det en ting til Holm ønsker å oppfordre småbarnsforeldrene til:

– Planlegg starten på dagen godt, start gjerne dagen før. Vær ut døra i god tid, så slipper du å stresse, sier han.

Årsaken til denne oppfordringen er at stressede bilførere kan finne på å tråkke ekstra på gassen, så vel som å gjøre andre feil i trafikken.

– Å ha dårlig tid kan koste forferdelig dyrt når man skal ut i trafikken, sier trafikkoordinatoren.