Bossekop er plukket ut i verdens største konkurranse for unge arkitekter, landskapsarkitekter og planleggere. Europan Norge, som har ledende fagmiljøer innenfor arkitektur, landskapsarkitektur og byplanlegging i ryggen, har plukket ut Skiferlagets prosjekt for planlegging av den nye sjøfronten i Bossekop. Tanken er at hele skiferindustrien i Bossekop skal flyttes til Skillemo, noe som frigjør areal ved sjøfronten i Bossekop. Alta kommunes planutvalg var positive til å garantere for en million kroner i prosjektet, mot at Skiferlaget ville binde opp minst 20 prosent av kostnadene ved deltakelse i denne arkitektkonkurransen.

 – Fantastisk

Daglig leder Willy-Einar Hågensen i AL Skiferbrudd mener det er en kjempefordel for skiferlaget å være med på dette. De har kjøpt rubbel og bit av eiendommene i det aktuelle området.

– Det var fantastisk at vi kom med i konkurransen, dette er rett og slett glimrende å få være med på. Vi har investert noe i prosjektet allerede og dette skal ikke være ferdig før ved utgangen av 2017. Får man dette til, vil investeringene være gull verdt, mener Hågensen.

– Betyr denne konkurransen at dere nesten får gratis planlegging om man kan uttrykke seg sånn?

– Planleggingen er jo en ting. Når eventuelle planer er godkjent må vi selvfølgelig i gang med detaljplanlegging, som ikke er gratis, men prosjektet «Den produktive byen» passer oss veldig bra her nede ved skiferområdet. Og vi er kjent med fra andre byer som har deltatt i lignende konkurranser, at de etter første utkast og utvelgelse har sittet igjen med opptil 50 til 60 ulike forslag til løsninger, ideer eller skisser som kan videreutvikles, mener Hågensen.

Den produktive byen

Tema for den utgaven av Europan, som Skiferlagets tomter i Bossekop nå blir en del av, er «Productive cities/Den produktive byen» og i konkurransen stilles det noen hovedspørsmål.

* Hvordan kan produksjon gjenintegreres i dagens europeiske byer for å skape nye modeller for læring, arbeid og dagligliv?

* Hvordan integrere og promotere kortere produksjonskretsløp, inkludert distribusjon, forbruk og avfall, forankret i en lokal, økonomisk og bærekraftig kontekst?

Avdeling for samfunnsutvikling i Alta kommune konkluderte med at de store industriarealene som frigis ved at skiferlaget flytter, ville være en perfekt tomt for denne konkurransen. Og det har Europan sagt seg enige med formannskapet i Alta i, for nå er Alta med i konkurransen.

Verdiøkning

I september blir tomtene som er plukket ut presentert for den såkalt vitenskapelige komiteen i Europan, så blir det utarbeidet et konkurranseprogram og på nyåret kommer konkurransen med frist for forslag til juni neste sommer. På høsten neste år blir det juryering av de innleverte bidragene med kåring av en vinner i desember neste år. Og uansett om Alta skulle vinne, eller ikke, så vil det foreligge en rekke forslag til hvordan man kan regulere tomtene ved sjøfronten i Bossekop.

– En deltakelse i Europan krever både økonomiske ressurser og noe personalressurser, men det er også sjelden at oppgaven for Europan-konkurransen passer så godt til en tilgjengelig tomt, skrev rådmannen og lederen for samfunnsutvikling da politikerne behandlet saken.  En eventuell deltakelse i Europan vil kunne sikre en mer helhetlig utvikling av området ved Strandveien, og resultatene vil kunne brukes som grunnlag for detaljreguleringer for hele eller deler av området.

«Gjennom deltakelse i Europan 14 kan man oppnå en fremtidig verdiøkning av området i Strandveien som kan gi Alta Skiferbrudd økonomisk grunnlag for å bygge et nytt, moderne anlegg på ny tomt, som fungerer bedre blant annet logistisk, lagermessig og miljømessig, og i tillegg kommer kommunen og Bossekop til gode gjennom økt tilgjengelighet til sjøarealene i Bossekop», heter det.