Reisebyrået North Adventure og Nordnorsk Reiseliv AS hadde selv gått for andre alternativer, men skjønner hvorfor elvebåtsafarien og Canyon ble folkevalgte favoritter.

Henriette Bismo Eilertsen i North Adventure finner det utfordrende å bestemme en selvvalgt lokalfavoritt, men er langt fra overrasket over at «elvebåtsafari» ble stemt til topps.

– Det er kjempevanskelig å velge bare én attraksjon blant alle som er å oppleve i Alta. Vi har museet (Alta Museum) som er på UNESCOs verdensarvliste. Nordlyskatedralen hopper opp blant turistene, med sin gode beliggenhet og flotte arkitektur. Det er umulig å velge en ut av det blå, sier hun, før begrunnelsen for de lokalvalgte favorittene lyder:

– Sorrisniva er veldig kjent utad, og har fantastisk kvalitet på produktene sine. Det å ferdes oppover Altaelva er herlig – en naturperle. Canyon er Nord-Europas største, og har en posisjon med resten av Sautso historisk sett som går hånd i hånd.

Bismo Eilertsen legger vekt på lokale interesser for hvorfor hun tror mange altaværinger har elvebåtsafarien øverst. Når det gjelder «Alta Canyon» er beskuelsen når man ser dalen åpenbare seg fremfor øynene grunn nok.

TREKKER FREM ELVA: – Spesielt safarien fra Masi og ned mot dammen har en høy stjerne, sier Henriette Bismo Eilertsen, og mener Altaelva har mange strenger å spille på. Foto: Arkiv

Spektakulær natur

– Altaelva er veldig kjent. Mange lokale fisker der selv, kongen besøker elva hvert år, og det samiske trekker en del folk. Så spesielt safarien fra Masi og ned mot dammen har en høy stjerne, understreker hun, og forklarer valget om Canyon slik:

– Det er en fantastisk opplevelse, rett og slett. Naturen tar pusten fra en når man reiser innover der. Vi er ikke overrasket over at de to nevnte attraksjonene fikk flest stemmer. De to er blant de fire mest etterspurte på turistinformasjonen, så vi sitter med den noenlunde samme følelsen som de som har besvart undersøkelsen deres.

Bismo Eilertsen har lenge tenkt tanken med å foreta en lignende, kvantitativ undersøkelse, og er glad det nå har blitt gjennomført.

– Slike spontane undersøkelser gir også svar rett fra hjertet på folk. Så det å ha tall som understreker hva de lokale mener er kjempeflott, noe å vise til.

Nerven i samfunnet

Leder i Nordnorsk Reiseliv AS avd. Alta, Hilde Bjørkli, mener også Altaelva er essensiell for altaværingenes avgjørelse.

– De lokale er stolte over elva si. Så jeg er ikke overraska over at det er aktiviteter knyttet til elva som kommer høyest, sier Bjørkli.

Hun mener historien og posisjonen Altaelva innehar ikke kan undervurderes.

– Altaelva er nerven i samfunnet her. Elva er sterkt knyttet til Alta, dens befolkning og deres identitet. Når det gjelder «Alta Canyon» må jeg si at den både er storartet, vakker og veldig flott. Alta er omringet av mye fin natur, og Alta Canyon står sentralt, helt klart.

Velger Alta Museum

Bjørkli har mange lovord om elvebåtsafarien og Canyon, men hadde selv gått for en annen attraksjon om hun kunne avgitt stemme i undersøkelsen.

– Mitt valg hadde blitt Alta Museum. Hele runden med sti er fem kilometer, med helleristningene som kremen. Museet er tilrettelagt for alle, med flere rasteplasser underveis og man kan få med seg en guidebok på turen.

– Er det én ting man skal gjøre i Alta er museet obligatorisk. Man kan gjøre det til en hel- eller halvdagsopplevelse. Uansett lærer man noe, får bevegd på seg og sett flott natur rundt i tillegg, understreker Bjørkli.

(saken fortsetter under bildet)

HADDE VALGT MUSEET: Hilde Bjørkli mener museet er attraksjon i Alta som er best tilrettelagt for hele familien. Foto: Arkiv

Aktivitet står sentralt

Helt til slutt ønsker hun å påpeke at avstemmingen kunne sett annerledes ut, om den ble gjort noen år tilbake.

– De lokale og turistene er alle mer opptatte av å være mer aktive enn før. Man bruker nærområdet, går på toppturer og legger i vei. Tilretteleggingen fra Alta kommune har vært en faktor, et folkehelsetiltak, som også kommer turistene veldig til gode, avslutter Bjørkli.