– Så mye har det aldri vært før, så dette holdes under nøye oppsyn, sier havnesjefen.

Tynt lag

Besøkende i Urnesbukta har reagert på tyntflytende olje på vannet, i og rundt marinaen innerst i bukta hvor småbåtene bor.

Havnesjef Hans Roar Christiansen ble gjort kjent med griseriet tidlig onsdag morgen. Han sier han straks dro på befaring, også i båt.

– Det er ikke snakk om veldig mye, men det er stygt å se på og luktet også diesel, sier han. Så langt er vannprøve ikke tatt, men havnesjefen sier han antar det dreier seg om diesel. Mengden er også så liten at den i forbindelse med et havnebasseng ikke defineres som forurensning, derfor avventer man da også den videre utvikling.

På stille vann

Det drives og har vært drevet mange slags typer virksomhet i Bukta. Havnesjefen sier det fins mange ulike anlegg og mye bebyggelse hele veien rundt, og tror kilden neppe er en båt. Spekulere i årsaken vil han unngå, men sier han tror det kommer fra kilde utenfor marinaen. Likevel fant  han ingen olje på sjøstrekket fra hurtigbåtkaia til marinaen, og måtte så nær utriggere og småbåter som ti meter, før oljefilmen viste sitt mangefargete åsyn.

– Det var kun en svak østlig trekk på sjøen, og vi fant at dieseloljen hadde samlet seg på stille vann langs utsiden og inni anlegget, sier Christiansen.

– Vi hadde en ny sjekk onsdag kveld, og status var omtrent den samme. Vi var der i dag også, og nå var det noe bedre, sier han.

DEN SISTE OLJE: Igjen er marinaen i Urnesbukta hjemsøkt av det som trolig er dieselolje. – Dersom noen ser noe de tror kan være kilden, så si fra,sier havnesjef Hans Roar Christiansen. Foto: Kita Eilertsen

Havnesjefen har straks sagt fra til brannvakta, som flere ganger har vært og sett. Også kystvakta har fått beskjed.

– Vi har sett antydning til dette før, også i fjor, men klarer ikke å finne kilden.

– Kan det være fra en av de store båtene ved hurtigbåtkaia?

– Nei, det er utelukket, for da hadde vi sett oljen drive over.

– Kan det være noe i bunnen? Naturgass?

– At det er naturlig har jeg ingen tro på, men ja, det kan være noe annet langs med grunnen i Bukta, noe vi ikke vet om.

– Holder du noen mistenkt?

– Nei. Da hadde jeg snakket med dem for lengst, sier havnesjefen.

Christiansen sier han også tidligere har bedt båt- og skipsfolket holde utkikk, og tipse om de ser noe muffens, som kan likne en årsak. Ønsket om tips står ved lag, bekrefter han.

DEN SISTE OLJE: Igjen er marinaen i Urnesbukta hjemsøkt av det som trolig er dieselolje. – Dersom noen ser noe de tror kan være kilden, så si fra, sier havnesjef Hans Roar Christiansen. Foto: Kita Eilertsen