Tirsdag tok avdelingslederen for kommunalteknikk øyeblikkelig affære og stengte «Melkeveien» ned mot Øvre Stengelsen.

– Rundt 70 meter av asfalten har sprukket opp, og veien har sunket om lag 10 centimeter rett ned, sier Magne Opgård. Problemet gjelder nederste halvdel av den lange bakken, hvor nærmeste bebyggelse er Killi-eiendommen. Det var en bekymret epost fra kundetorget som sendte Opgård ut på befaring.

– Veldig bra at kunden meldte fra, for veien er farlig, sier Opgård, som er særlig urolig for at belastningen fra et større kjøretøy kunne fått det hele til å rase ut.

Skjæring ned bakken

Tirsdag dro han opp med det de hadde av skilter, og i dag onsdag var han der igjen og skiltet ennå mer. Nå avventer han situasjonen til kolleger er tilbake fra ferie, og antar at man må inn med en geolog. Trolig vil vi langt ut i august og kanskje forbi før veien igjen kan åpnes.

– Det er en gammel vei, og ned bakken er det laget en skjæring. Masser er tatt fra innersiden og fylt ut på yttersiden av veien, og det er mest trolig på utsiden det har vært bevegelse i grunnen, såkalt utglidning, sier Opgård. Han mener veien ligger på morenegrunn, men åpner for at det kan ligge leire dypere nede.

Veldig brått

– Det sto nokså mye vann ved foten av bakken, og mye regnvær i sommer kan ha vært medvirkende årsak, sier avdelingslederen. Skråningen er svært bratt, men tilsvarende fare for at det kan gå skikkelig galt, dersom nederste halvdel av veien løsner idet et kjøretøy tar seg ned eller opp bakken.

– Det var setninger i grunnen på samme sted for noen år siden, men nå har det tydeligvis hendt veldig brått. Helt klart grunnlag for å stengte veien, sier Opgård, som i tråd med reglene har varslet også AMK, politi og brannvesen.

Til alt hell er Melkeveien en «rundkjøring», stengt område har ingen beboelse, og omkjøring skjer enkelt via Detsikaveien i andre enden av strekningen. Sånn sett var avgjørelsen noe lettere å ta, sier Opgård.