Tirsdag kveld skjedde det utenkelige. En personbil meide ned 19 reinsdyr i det som blir beskrevet som en stor tragedie i Stokkedalen. Nok en påminnelse om at det finnes enorme krefter i en bil i fart.

Hendelsesforløpet for ulykken er fortsatt ukjent og politiet etterforsker saken.

Stor kraft

Statens vegvesen i Sør-Trøndelag la i går formiddag ut en påminnelse, urelatert til ulykken, om hvor små marginer det dreier seg om i trafikken.

– Hvis vi tar et tenkt eksempel med noen som kjører i 70 km/t og så vidt ikke treffer for eksempel  en elg, vil det samme kjøretøyet treffe elgen hvis det kjøres i 80km/t.

– Altså, selv om de kun kjører ti kilometer i timen fortere, vil de nå treffe elgen i nesten 50 km/t. Det er mer enn fort nok til å gjøre skikkelig skade på både bil og folk, advarer Svein Ivar Lykke ved plan- og trafikkseksjonen i Statens vegvesen Sør-Trøndelag på Facebook.

Tabellen under viser hvor stor vekt organer har ved ulike hastigheter. Lykke påpeker at tabellen også kan overføres til andre løse deler i bilen.

Foto: Statens vegvesen

– Vi har hatt eksempler med folk som har kollidert i 70-80 kilometer i timen med vedkløyver i baksetet, resultatet var ikke heldig, sier han og utdyper:

– Det folk ikke tenker på er å sikre helt hverdagslige ting, for det som ofte skjer når bilen kolliderer, er at bakenden løfter seg og alt i baksetet fyker fremover i samme fart som bilen var i.

Lite å spare, mye å tape

– Man sparer så lite på å kjøre over fartsgrensa, at det ikke verdt det. Å stresse for å skulle skynde seg for å komme fram på hytta for å slappe av, gir ikke så mye mening heller. Ta en rolig biltur og nyt turen isteden, oppfordrer Lykke.