– I Finnmark har vi 425 søkere som ønsker læreplass fra høsten 2016. Av disse har 302 ungdomsrett, det vil si ungdommer under 24 år som har lovfestet rett til tre års videregående. Per i dag er det 131 søkere som ennå ikke har fått læreplass, sier rådgiver ved opplæringsavdelinga Gunhild Pedersen.

Det er spesielt innenfor elektro-, industrimekaniker- og anleggsmaskinfagene som mangler læreplasser – slik det også har vært tidligere år. Innenfor tømrer- og bilfaget er det også rift om plassene.

– Alle søkerne er formidlet til opplæringskontor og lærebedrifter, men vi oppfordrer de som ennå ikke har fått læreplass til selv å ta kontakt med aktuelle lærebedrifter, understreker Pedersen.

Trenger ikke være en stor bedrift

Elisabeth Klogh Hegge jobber i tillegg som rådgiver ved fylkeskommunens opplæringsavdeling. Hun oppfordrer også de mindre bedriftene til å ta i mot lærlingene.

– Lærebedrifter trenger ikke være over en viss størrelse, små virksomheter kan også ta imot lærlinger. Lærlingene er med på å tilføye ny kunnskap og bidra til økt verdiskapning i bedriften. Mange bedrifter ansetter ofte kun én lærling, men vi ser at ved å ha både første- og andreårslærlinger ansatt samtidig vil dette også være positivt for både bedrift og lærlinger, sier hun.

Hegge forklarer at det er en fordel for bedriften å være medlem av et opplæringskontor for det aktuelle lærefaget, som gjør de kapable til å ta seg av administrasjon og oppfølging av lærlingene i læretiden.

Alle får tilbud

Alle søkere får et tilbud når høsten kommer, enten det er opplæring i bedrift eller opplæring i skole, men ikke nødvendigvis innenfor søkt fagområde. De med ungdomsrett som ikke har fått læreplass innen 1. september kan få tilbud om Vg3 (videregående trinn 3) i skole. Denne retten gjelder de som har bestått alle fag på Vg1 og Vg2, og som tidligere ikke har takket nei til tilbud om læreplass fra opplæringskontor eller lærebedrift.

Elever ved Vg3 i skole følger samme læreplan som lærlinger ute i bedrift. Det er et 12 måneders tilbud, som avsluttes med svenneprøve dersom kandidatene er klare til det.

Ta kontakt

– Nye bedrifter må gjerne ta kontakt med oss dersom de ønsker mer informasjon om det å være lærebedrift. Bedriftene kan også ta kontakt med nærmeste opplæringskontor, sier de.

– Vis samfunnsansvar ved å bli lærebedrift! avslutter de samstemt.

Du kan også lese mer om å bli godkjent lærebedrift på fylkeskommunens hjemmeside.

OVERSIKT: Elektrikerfaget er retningen med størst mangel. Foto: Finnmark fylkeskommune