Frp-politiker Odd Eilert Persen, som sitter i både fylkestinget og kommunestyret, har fått klar beskjed fra rederiledelsen i Boreal om at han ikke kan regne med å få jobbe mer for selskapet. Årsaken skal være at han som politiker har engasjert seg i en rekke spørsmål der Boreal har en sentral rolle.

– Ifølge rederisjef Steinar Mathisen har jeg uttalt meg kritisk om Boreal, noe mange ansatte skal ha reagert på. Ja, jeg har kritisert dem som politiker, men aldri når jeg har hatt Boreal-klær på. Dette kan jeg ikke godta, sier Persen til Altaposten.

At han nå er utestengt fra å jobbe for Boreal, er synd for både dem og ham selv, ifølge Persen.

– Jeg koser meg når jeg får kjøre ferga over Korsfjorden. Og jeg vet at det har vært fint for Boreal å ha en som kan steppe inn på kort varsel. Det skjedde blant annet i mai, da skipperen måtte i begravelse. Det var etter dette at det gikk ut beskjed i selskapet om at det måtte bli en slutt på å bruke meg som vikar på grunn av mine utspill som politiker, sier Persen.

– Tillatt meg å stille spørsmål

Helt siden han gikk på ungdomsskolen i Korsfjord på 80-tallet har han jobbet på ferga i ferier og som vikar når han har hatt mulighet. Han har vært billettør, lettmatros og skipper.

Som politiker har han vist et spesielt engasjement for det han kan mest om; båttransport:

  • Persen har stilt spørsmål ved sider av drifta til Boreal på Hasvik-sambandet.

  • Persen har stilt spørsmål ved valget av båt for Årøya-sambandet.

  • Persen mente dyr ble behandlet bedre enn mennesker etter raset som isolerte Lille-Lerresfjord.

  • Persen har ofte hatt en mening om praksisen med ekstraturer over Korsfjorden.

– Som politiker har jeg forsøkt å stille Boreal i et godt lys når andre politikere ensidig har pekt på selskapet for alt som ikke virker. Også har jeg tillatt meg å stille spørsmål til Boreal når ordførere og andre har pekt på ting ved fergedrifta som de mener Boreal gjør for dårlig. Det er visstnok dette som har falt rederiledelsen tungt for brystet, sier Persen.

– Kan du gå rundt med to hatter som tydeligvis er så ulike?

– Ja, hvis ikke så kan ingen være politiker. Man må kunne ha en mening om sentrale saker, uten å være redd for å miste jobben. Jeg stiller spørsmål ved om dette er lovlig, og vil forfølge saken, sier Persen.

Via rykter

Også politikerkollega Ole Steinar Østlyngen (Ap) har opplevd at politisk arbeid har straffet seg på privaten, ved at enkelte har tatt til orde for boikott av hans bilbutikk fordi de er uenige med Østlyngen i sak. Persen mener sakene har likheter, men at hans eksempel er mer graverende.

– Å kjøpe bil er en privatsak, mens Boreals drift i stor grad er finansiert av offentlige midler. Da bør de være forsiktige med å bannlyse politikere, mener Persen.

Yrkesnekten fikk han ikke servert direkte, men via-via og gjennom rykter. Det var først da han kontaktet rederisjef Steinar Mathisen direkte, at ryktene ble bekreftet.

– Vi kommenterer ikke arbeidsforhold i media, sier Mathisen til Altaposten.

Han legger noe kryptisk til:

– Men jeg konstaterer at Persens politiske uttalelser om Boreal kom før han jobbet for oss siste gang, som var i mai.

– Er det ugreit å ha folk som er politikere på jobb i selskapet?

– Vi har mange politikere i selskapet, og det går stort sett greit. Men det er viktig at de skiller hattene sine.

– Med denne saken blir det enda mer støy rundt Boreal, hva tenker du om det?

– Jeg vil ha en samtale med Persen om saken, og avklare hvorfor dette nå er blitt en sak og høre hva han mener, sier Mathisen.