Mattilsynet har hatt inspeksjon ved vannverket for Alta by og skryter av at kommunen har gjort et godt arbeid med å lage en såkalt ROS-analyse (risiko og sårbarhetsanalyse) uten ekstern konsulent. Samtidig mener Mattilsynet at analysen har svakheter og må redigeres. Det er spesielt mulige uønskede hendelser knyttet til asfaltverket og uttak av løsmasser Mattilsynet fokuserer på.

Svakheter i analysen

Mattilsynets kontroll hadde særlig fokus på  gjennomført ROS-analyse, beredskapsplan, beredskapsøvelser, svikt i driftskontroll og IKT-systemer, fysisk adgangskontroll, bortfall/svikt i strømforsyningen, nødvann/reservevann/krisevann og varslingsrutiner, går det fram av korrespondansen.

- Dere opplyste at dere har etablert tre nye grunnvannsbrønner en km sør for eksisterende vanninntak. Disse skal prøvepumpes og vil sannsynligvis bli vannverkets reservevannkilde. De nye brønnene er imidlertid i samme reservoar som eksisterende vannkilde. Uønskede hendelser ved asfaltverket nevnes ikke spesifikt, men er med i sekkepostene "Tankbil med farlig innhold velter og brann i maskinelt utstyr.", heter det i brevet fra Mattilsynet.

Må nevne risiko

Mattilsynet skriver at kommunen har stor grad av detaljer knyttet til mangel på kvalifisert personell, mens farer knytte til drift eller riving av asfaltverket ikke er nevnt, til tross for at dette ligger nært grunnvannsbrønnene som Alta by henter vannet sitt fra.

- Det er helt unaturlig etter vårt syn å utelate to potensielt farlige aktiviteter, så nært brønnene. Slik vi ser det vil en ødeleggelse av vannkilden på grunn av uttak av for mye løsmasser være irreversibelt. Det er dermed viktig å få risikovurdert dette og få iverksatt eventuelle risikoreduserende tiltak,  skriver Mattilsynet.

Frist til oktober

Mattilsynet har nå satt en frist for Alta kommune til utgangen av oktober for å få ferdig en ny risiko- og sårbarhetsanalyse for vannforsyningen og selv om Mattilsynet ikke finner regelbrudd, ber de kommunen sørge for å få inn i planverket at det skal gjennomføres årlige øvelser i beredskap knyttet til vannforsyningen.

- Vannverket har ikke oversikt over sårbare abonnenters behov for nødvann. Dette bør dere skaffe, skriver Mattilsynet i rapporten. Der de også konkluderer med at tilbakemeldingen fra Alta kommune er at det skal gjennomføres årlige øvelser og at Alta kommune skal lage en oversikt over hvilke risikoreduserende tiltak som er gjennomført og hvilke som ikke er gjennomført.