Lisa, Per og Aina var blant de heldige denne grusomme dagen for fem år siden. Deres sønn og bror kom hjem. Ådne var på Utøya og har fortsatt sin politiske virksomhet i kommunestyret etter den tid.

– Vi var heldige, men vi føler veldig med de som ikke var det, derfor blir dette så sterkt, forteller Lisa.

Hun har vært på Utøya og sett de sterke bildene, stedene og veiene deres sønn løp for livet, mens andre ikke var så heldige og slapp kulene.

– Det var helt tilfeldig hvem som ble truffet, sier hun.

Dype sår

Mange som opplevde massakren på nært hold sliter fortsatt med minner og traumer etter terrorhandlingene denne skjebnesvangre dagen.

– Vi kan ikke se sårene til de som ikke ble skadet fysisk, derfor kan det være vanskelig å skjønne hvordan dette har påvirket og fortsatt påvirker den enkelte, forklarer Per.

– En lyd eller en lukt kan fremkalle sterke minner, sier han.

Hindenes uttrykker også bekymring for at det fortsatt ikke er gjort store grep for å bedre terrorberedskapen i Norge, selv om det var stort fokus på akkurat det i tiden etter 22. juli.

– Etter hvert som tiden går, glemmer vi løftene om beredskapen som skulle styrkes. Derfor er det viktig at vi ikke glemmer hva som faktisk har skjedd og kan skje igjen, sier han.

Rørende tale

Ordfører Monica Nielsen holdt en rørende tale for de som møtte opp for å minnes en av mørkeste dagene i Norges historie. Dagen har blitt markert over hele landet. I dag, 22. juli, 5 år etter bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya, er minnene fortsatt sterke. 77 menneskeliv gikk tapt. De fleste ungdommer som egentlig skulle ha livet foran seg. I talen sa hun blant annet at fem år ikke er lang tid for dype sår som skal gro – tiden leger ikke alle sår, men tiden gjør noe med oss. Hun oppfordret til å fortsatt vise mot i møte med krefter som vil splitte vårt samfunn og hvor viktig det er å ta vare på våre grunnverdier – demokrati, frihet, åpenhet og toleranse, samhold og tillit.

Hun minnet oss også på at ingen er født til å hate – hatet er menneskeskapt.

Etter talen la Nielsen og varaordfører Anita H. Pedersen ned krans ved minnesmerket etterfulgt av stillhet. AUFs lokallagsleder Erik Karlstrøm og styremedlem i AUF, Elisabeth Regine Myrland fulgte opp med å legge ned røde roser sammen med flere av de oppmøtte. Dette satte tankene tilbake på rosetogene som ble arrangert i dagene etter terroren.

RØRENDE TALE: Ordfører Monica Nielsenholdt en rørende tale i anledning 22. juli markeringen i Alta sentrum. F.v. Monica Nielsen og varaordfører Anita H. Pedersen. Foto: Lill Vivian Hansen