– Jeg var på Lathari i går og gikk en tur, da så jeg en spesiell stein som lå litt malplassert i fjæra, forteller Johanne Bjørnå om det mystiske funnet.

6,4 kilo

Hun tok så til Facebook og publiserte flere bilder av steinen. Her flommet det over av forslag og lenker til hva steinen på 6,4 kilo kan være. Et av forslagene som kom inn fra noen geologer, var Magnetitt, altså en magnetstein som ofte brukes til  fremstilling av jern og stål.

Sender inn prøver

Bjørnå ønsker ikke å spekulere i om hun har funnet en verdifull meteoritt, eller bare en vanlig stein, men innrømmer at hun alltid har hatt en drøm om å finne en meteoritt.

Er hun riktig heldig kan hun sitte på en gullgruve, dersom meteoritten er av den rette sorten.

– Den var litt porøs, så jeg fikk av en liten bit som jeg skal sende inn. Så må jeg nesten bare avvente til jeg får et endelig svar, sier Bjørnå.

SLIK SER DE UT: Noen norske meteoritter som er utstilt ved Naturhistorisk museum i Oslo. Foto: Øivind Thoresen, Naturhistorisk Museum, UiO

Rune S. Selbekk, geolog, ved Naturhistorisk museum må dessverre skuffe Bjørnå. han opplyser nemlig at ut i fra bildene, kan det være slagg etter metallproduksjon hun har funnet.

– Slagg har ofte hulrom, det har vanligvis ikke meteoritter.

Hvor vanlig er det å finne meteoritter?

– Siden 1845 har det blitt funnet 16 meteoritter i Norge. Det lander noen hundre tonn meteoritter på jorda hver dag, men mesteparten av disse er mikroskopiske, og med tanke på naturen i Norge er sjansen for å finne meteoritter ganske lav, avslutter Selbekk.