Et hundretalls frammøtte, korps og kulturutøvere og ikke minst media var samlet på torget i Lakselv fredag morgen for å overvære at Erna Solberg tok første steg i byggeprosessen for det nye adminisitrasjonsbygget til Finnmarkseiendommen (Fefo). Den symbolske handlingen med å legge ned grunnsteinen for bygget var endel av feiringen av 10-årsjubileet for Fefo, som er et ektefødt barn av Finnmarksloven.

Født i strid

– Ingen var helt fornøyd med Finnmarksloven, og jeg må innrømme at jeg tenkte at dette ikke kan gå bra da vi vedtok loven, fortalte statsministeren til Altaposten, etter at grunnsteinen var på plass og seremonien over. Hun la raskt til:

– Finnmarksloven og Fefo har gjort at finnmarkingene er blitt herrer i eget hus. Konfliktnivået rundt forvaltningen er ikke over, men mitt inntrykk er at det er færre og mindre omfattende konflikter i dag enn før Fefo ble til. Fefo som konsensusorgan skaper løsninger og reduserer konflikter.

Vil vare

Overfor Altaposten uttrykte Solberg både stolthet og glede over å ha vært med å få på plass både lov og den lokale forvaltningen av grunnen i Finnmark. Da Fefo ble etablert som forvaltningsorgan hadde Staten all makt, og finnmarkingene måtte forholde seg til Statskog i alt som berørte forvaltningen av en eiendom som omfattet 95 prosent av Finnmark.

– Finnmark var og er i en unik situasjon hvor så store arealer er felleseie. Samtidig var det viktig å finne en ordning som anerkjente den samiske befolknings rettigheter til landområdene de har benyttet i  generasjoner, og gi mulighet til å være med i forvaltningen. Finnmarksloven ivaretar dette samtidig som den øvrige befolkningen i Finnmark får beholde rettigheter til utmarksutøvelse som bærplukking, jakt og fiske. Det er generelle rettigheter for alle som bor i Finnmark, uavhengig av etnisitet, klargjør Solberg.

PÅ BØLGELENGDE: Erna stilte seg til rådighet for selfier under seansen i Lakselv. Foto: Jarle Mjøen

Konsultasjoner

Solberg var som kommunalminister den som fikk på plass konsultasjonsordningen  i etterkant av Finnmarksloven. Konsultasjonsinstituttet er ivaretatt i en avtale undertegnet av Solberg som kommunalminister og tidligere sametingspresident Sven Roald Nystø.

Konsultasjonsinstituttet har blitt sterkt kritisert fra flere hold i Finnmark. Blant annet har fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) vært svært kritisk til måten olje- og energiminister Tord Lien lot Sametinget sette ned det som er blitt oppfattet som et veto mot vindkraftutbyggingen i Kvalsund. Av mange betegnet som en ren hestehandel for å sikre Sametingets aksept for framføringen av 420 kV-linja inn i Finnmark.

– Det blir helt feil å hevde at konsultasjonene stoppet vindkraftanlegget. Olje- og energiministeren har stoppet en rekke vindkraftprosjekt rundt omkring i landet ut fra en helhetlig saksbehandling. I denne saken var samtalene med Sametinget en del av en slik behandling. Beslutningen ligger til syvende og sist hos departementet, fastslo Solberg overfor Altaposten.