De har trua på at Ingalill Olsen kan gjenvinne tilliten i vekstsenteret etter sykehusdebatten i høst, men mener samtidig det finnes en joker som blir sentral. Ulf Tore Isaksen kan bli viktig for å lokke Alta-velgerne til å stemme partiet.

Klokkertro på Ulf Tore

Roger Hansen, tidligere ordfører i Gamvik og fylkesråd i Finnmark, er en av de som peker ut kampen om velgerne i Finnmarks folkerikeste region som nøkkelen til suksess i neste  høsts stortingsvalg. Hansen har klokkertro på at Altas Ulf Tore Isaksen kan bli jokeren som både høster oppslutning i Nordlysbyen og i resten av Finnmark.

– En meget dyktig politiker, prinsipiell og med et unikt kontaktnett i maktens korridorer i hovedstaden. Det siste er svært viktig når en tar sete på Stortinget, slår Hansen fast.

Ingalill er utfordring

Mye tyder imidlertid på at nominasjonskomiteen står overfor en utfordring. Flere av lokallagene har spilt inn leder av Finnmark Ap og tidligere stortingsrepresentant, Ingalill Olsen, for en av de to toppplassene, plassene som regnes som rimelig sikker i forhold til opphold på Løvebakken. I partikretser både lokalt og i fylkespartiet erkjennes det at Olsen er en rød klut for en stor velgergruppe i Alta. Hun  kal ha motarbeidet alle innspill fra sine partivenner i Alta om en helhetlig utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark i forkant av milliardinvesteringene i Hammerfest. Under valgkampen i 2015 havnet hun i åpen konflikt med ordførerkandidat Monica Nielsen og partileder Bernt Berg om utviklingen av helsetilbudet i Finnmark.

– Med Ingalill på en topplass har vi en utfordring i Alta og deler av Vest-Finnmark. Jeg tror hun kan selges inn til velgerne også i Alta. Hun har nok kommet på kant med folket i Alta, men kan bli spiselig. Det fordrer at hun går ut og retter opp tidligere uttalelser og holdning på områder hvor hun nok har kommet uheldig ut. Rett og slett be om godt vær, sier partiveteran Hansen.

MÅ BE OM GODT VÆR? Partiveteran Roger Hansen (t.h) mener Ingalill Olsen må aktivt ut og for å rette på sitt forhold til velgerne i Alta om hun skal kunne være med å vinne valget i Nordlysbyen. Foto: Arkiv

Åpner for Bente Haug

Det betente forhold mellom Ingalill Olsen og Alta Ap kan åpne for tidligere fylkesvaraordfører Bente Haug som Altas kandidat i toppen av lista. Haug har blitt foreslått av flere kommuneparti, og er en av tre kandidater Alta Ap har spilt inn som potensielle toppkandidater. De to andre er partileder Steinar Karlstrøm og Ulf Tore Isaksen.

Haug er leder av Alta IF og har en sterk posisjon utenfor politikken.  I tillegg kan vise til gode skussmål for jobben hun gjorde i ledelsen av fylkeskommunen.

– I praksis vil det være umulig for Alta å få både andre og tredjeplassen på lista, så til syvende og sist vil nominasjonskomiteen måtte veie opp hvem av de tre kandidatene fra Alta som vil gi et best mulig valg for Alta. Under forutsetning av at Runar Sjåstad nomineres på topp,  vil Alta med å samle seg rundt Bente Haug få mest igjen, en sikker stortingsplass. Slik nominasjonen har utviklet seg er førsteplassen til Sjåstad allerede klar, vurderer en kilde internt i Ap.

Bred støtte

I Alta synes Steinar Karlstrøm å ha bred tillit i det politiske miljøet, og var også lenge aktuell som ordførerkandidat for Alta Ap ved siste valg. Utfordringen kan være at han ikke er kjent nok i fylket.

– Jeg kjenner ikke Karlstrøm spesielt godt som politiker.  Alta har en kandidat som favner bredere enn Karlstrøm, og en som vil kunne gjøre svært mye bra for Finnmark med det kontaktnettet han opparbeidet seg i sine år i AUF sentralt, personer som i dag er i nøkkelposisjoner. Ulf Tore Isaksen er etter min oppfatning en politiker av stort format, sier Steinar Pedersen, tanaværingen som har markert seg både nasjonalt og regionalt i politikken.

– Har Ulf Tore markert seg nok til å være toppkandidat?

– Han er en prinsipiell politiker med svært bredt samfunnsengasjement, og ikke minst god kontakt og innsikt i næringslivet. Av naturlige grunner har Ulf Tore holdt en lavere profil en tid, men med en positiv nominasjon vil det garantert endre seg.

– Bør Isaksen inn på sikker plass?

– Alt tyder på at Runar Sjåstad blir toppnominert, og at nummer to blir da en dame. Sjåstad er en meget god førstekandidat, og selv om jeg mener Ulf Tore absolutt har kvaliteter for en slik plass, vil jeg ikke sette han opp mot Sjåstad.

I dag er Isaksen regionbankskjef i Sparebank1 Nord-Norge. Ved stortingsvalget i 2009 var Isaksen nærmest klarert ut for en sikker plass på lista, men valgte selv av personlige årsaker å trekke sitt kandidatur.

Borch uaktuell

Tana Ap, hvor Steinar Pedersen er sentral, gikk tidlig ut i valgkampen og lanserte Porsanger-ordfører Aina Borch på topp med Ulf Tore Isaksen på andreplass. Borch er klar på at hun ikke er «moden» for en topplass på lista selv om hun synes det er veldig hyggelig å bli trukket fram.

– Jeg har en fin og viktig jobb å gjøre som nyvalgt ordfører. Med svært mange godt kvalifiserte politikere i partiet er nok alle tjent med at jeg bruker alt av krefter på å gjøre en best mulig jobb for Porsanger, sier Borch til Altaposten.

Hun ønsker ikke å gi noen vurdering av enkeltkandidater, men gjør et unntak for Ingalill Olsen, som hun mener bør være å finne på en av topplassene.

– Hvordan vurderer du Ingalills forhold til Alta-velgerne og muligheten med å vinne valget med henne som en av listetoppene?

– Det er utrolig viktig at vi syr sammen ei liste med stor tillit i Alta. Det vil være avgjørende for at Ap skal vinne valget. Folk må ha tillit til at de vi nominerer kan gjøre en god jobb for dem. Når det gjelder muligheten for å vinne valget med Ingalill høyt oppe på lista, er det nok mange i Alta som er bedre enn meg til å gjøre en slik vurdering.

Lytter til rådene

Lederen i nominasjonskomiteen, Bjørn Johansen, sier komiteen er i startfasen med å snekre ei helhetlig liste. Det er kommet innspill fra samtlige 19 kommuneparti i fylket. I tillegg har AUF og flere lokale LO-forbund har spilt inn navn og prioriteringer. Det siste medgir LO-sekretæren i Finnmark er viktig for å ha et grunnlag for å lage en best mulig liste.

Forholdet til Alta-velgerne kommenterer Johansen slik:

–  Skal Ap sikre seg tre mandat ved valget i Finnmark, noe som er målet, må vi ha ei liste som fenger i Alta, men som også kan selges til velgerne i resten av Finnmark. Altas rolle vil helt klart bli viktig når lista skal syes sammen, sier han.

Uspiselig?

Han vil ikke kommentere enkeltnavn. Samtidig avkrefter Johansen at det er kommet signal eller innspill til komiteen om at Ingalill Olsen ikke vil være spiselig for velgerne i Alta.

– Jeg mener Ingalills navn var med i navnetilfanget fra Alta Ap, og det er ikke kommet noen offisielle tilbakemeldinger til komiteen om at hun ikke er ønsket fra denne delen av fylket. Komiteen vil diskutere alle sider ved aktuelle kandidater. Vi gjør også helhetlige vurderinger på selvstendig grunnlag, påpeker Bjørn Johansen.