Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø fra SV har sendt to skriftlige spørsmål til helseministeren i forbindelse med den betente ambulansefly-saken, der forslaget er å sette inn jetfly og redusere antall ambulansefly fra tre til to i Finnmark.

– Helseministeren vil svekke akuttberedskapen for store deler av befolkningen i Finnmark. Vi kan ikke ha det sånn at beredskapen i Finnmark skal svekkes dramatisk fordi Bent Høie heller vil ha beredskap for enorme ulykker eller terror, påpeker Bergstø.

Grovbrød på menyen

Hun er bekymret for hverdagen og de mange behovene som oppstår, enten det er en ulykke i Berlevåg, hjerteinfarkt i Båtsfjord eller fødende i Alta som utløser behov for akutt hjelp.

Hun mener forslaget ikke står i forhold til virkeligheten.

– Her dekker man på med finserviset når grovbrød med brunost står på menyen. Det virker som om helsetoppene ikke ser forskjellen på beredskap i Finnmark og beredskap i bykjernen i Stavanger eller Oslo. Det er viktig å styrke beredskapen på Svalbard, men det kan ikke gå på bekostning av en trygg hverdag for folk i Finnmark. Dette er en alvorlig situasjon, mener Bergstø.

Liv eller død

I det ene spørsmålet til helseministeren tar Bergstø for seg Helse Nord-påstanden om at andelen kutt- og hasteoppdrag utgjør 39 prosent av de samlede pasientoppdrag. Hvor mange av oppdragene til hver av flyplassene i kortbanenettet, delt opp i årlige tall for de siste fem årene, har vært henholdsvis akutt og hasteoppdrag, og hva konkret ville skjedd med disse oppdragene i en situasjon med færre fly som har mulighet til å lande på de forskjellige kortbaneflyplassene, spør Bergstø.

– Forslaget vil føre til at beredskapen for de av våre innbyggere som bor langs kortbanenettet får dårligere tilgjengelighet til helsehjelp ved fødsel, akutt sykdom eller ulykke, begrunner Bergstø. Hun mener de må ta inn over seg at forholdene er vidt forskjellig fra Finnmark til storbyene.

– I Finnmark er luftambulansen avgjørende, og må behandles som en helt nødvendig del av den lokale akuttmedisinske beredskapen. Det står om liv eller død, sier hun-

Kort rullebane i Hammerfest

I det andre spørsmålet tar SV-politikeren for seg sideeffekter som ikke er særlig belyst. Ettersom det er en kortbaneflyplass med kort rullebane i Hammerfest, kan tilgangen her bli redusert, frykter hun.

Bergstø mener en svekkelse må følges opp av andre tiltak og spør:

– Vil helseministeren sørge for at Kirkenes får en anestesilege-funksjon knyttet til luftambulansen, for å bøte på den kraftige svekkelsen i beredskapen i Finnmark, som helseministeren virker å gå inn for?

UROLIG: Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø er bekymret for hva kutt i ambulansefly vil bety for akutt sykdom i hverdagen i hjemfylket. Foto: Ole Gunnar Onsøien/NTB scanpix