De mener NRK-avgift bør kreves inn fra alle husstander, uavhengig av om de har TV.

– Dagens lisensordning, som er tilknyttet fjernsynsapparat, er ikke bærekraftig. Andelen av husstander som har fjernsynsapparater er også fallende, sier lederen for Rimmereid­utvalget, Tore Olaf Rimmereid, til Dagens Næringsliv.

I dag trenger ikke personer som ser NRK gjennom smarttelefoner og PC-skjermer, å betale lisens.

– Det skal ikke være sånn at lovlige gratispassasjer skal kunne se NRK helt lovlig – uten å betale for det, sier Rimmereid.

Det såkalte husholdningsbidraget vil øke NRKs inntekter med 4 til 5 prosent. I 2015 dro NRK inn i overkant av 5,4 milliarder kroner i lisens, noe som betyr at statskanalen kan plusse på rundt 270 millioner kroner til – om modellen blir vedtatt av Stortinget.

– Jeg er litt usikker på om jeg synes denne ordningen er rettferdig, sier Høyres mediepolitiske talsmann Kårsten Eidem Løvaas.

Fremskrittspartiets kulturpolitisk talsmann Ib Thomsen er heller ikke særlig imponert.

– Jeg mener dette er lite nytenkende og en dårlig løsning. Den vil naturligvis gi mer penger i kassen til NRK, men for publikum er dette utelukkende negativt, sier hun.

I oktober i fjor satte regjeringen ned ekspertutvalget som skulle foreslå ulike modeller for fremtidig finansiering av NRK. Rapporten overleveres kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) fredag. (©NTB)