– Senest forleden dag hjalp jeg en belgisk bobilfamilie å finne frem til et godt sted å fiske. Uten turistinformasjon har Rema 1000, Coop og Juhls blitt et sted utlendingene henvender seg. Derfor tok jeg saken opp i kommuenstyret 16. juni, forteller Venstre-politiker Anton Dahl.

– Jeg tar jobben!

Midt i Kautokeino ligger KT trykk og kopi. Her styrer Kristian Turi butikken.

– Jeg var ikke klar over at vi var uten turistinformasjon før nå nylig. Jeg tar gjerne jobben med å ta i mot turistene her hos meg. Men jeg trenger et ja fra kommunen, så kan turistene komme hit, sier Turi.

– Det skal være satt av 150.000 kroner til dette i næringsfondet, fikk vi opplyst i kommunestyret. Så øremerkede midler finnes til dette, påpeker Anton Dahl.

– Slik jeg forstår det, har ingen vært villig til å ta jobben med turistene i år. Men jeg ordner gjerne dette, hvis kommunen vil, sier Turi.

Gjorde kjempejobb

Også i Kautokeino er næringslivet avhengig av inntekter fra turistene, som ofte har reist langt. Enkelte mener det er lite heldig for kommunen at gjestene ikke finner frem når de først har kommet til bygda.

– Det er første gang på mange mange år at Kautokeino er uten turistinformasjon, og det merkes.  Jentene som har jobbet der tidligere år har gjort en kjempejobb. Nå surrer det folk rundt overalt, uten å finne frem. Og det er ganske mange turister her. Turister vi er avhengig av og som vi burde stelle bedre med, bemerker Dahl.

– Jeg har forsøkt å henvende meg til ordføreren om dette. Men han er visst borte på reise, påpeker Turi.

Også Altaposten har forsøkt å nå ordfører Johan Vasara uten å lykkes.