– Mangel på laks kan føre til at vi priser oss ut av markedet. Derfor iverksetter vi tiltak som kan øke produksjonen nå, forklarer fiskeriministeren, som nylig gjestet Altaelva og møtte daglig leder Tor-Erland Nilsen i Alta laksefiskeri interessentskap (ALI). Der i gården er det rømming, lus og sykdom som skaper bekymring og volumøkning skaper bekymring.

Drypper på kommunene

Sandberg fastslår at laksen er Norges viktigste merkevare og at økt fleksibilitet skal utnytte eksisterende kapasitet bedre. Taket for hvor mye laks som kan stå i sjøen økes i den beste vekstperioden, mot at det senkes resten av året.

– Det er frivillig for oppdretterne å takke ja til tilbudet. Det er derfor ikke mulig å anslå hvor mye vekst dette vil gi. For industrien vil dette gi økt fleksibilitet og muligheter til å holde produksjonen oppe gjennom vinteren, og dermed unngå permitteringer, mener fiskeriministeren.

Det er ikke gratis for havbruket. Hver tillatelse koster 1,5 millioner kroner og da drypper det på kommunene, heter det i pressemeldingen fra fiskeridepartementet.

– 80 prosent av inntektene fra prøveordningen vil tilfalle kommuner og fylkeskommuner med oppdrettsvirksomhet, og vil bli fordelt etter fordelingsnøkler fastsatt i havbruksfondet. De resterende 20 prosent av inntektene tilfaller staten, heter det.

Mindre lus

Sandberg lovet under besøket i Alta fokus på villaksen og miljøet.

– Vi begynner å se fruktene av det arbeidet næringen og myndighetene har gjort for å redusere luseproblematikken. Stadig færre anlegg overskrider lusegrensen og lusenivået var lavt første halvår i år, sier Sandberg, som påpeker at den enkelte oppdretter også må ta ansvar for hva som er forsvarlig. Mattilsynet vil som kontrollmyndighet følge utviklingen tett.

Fiskeridirektoratet vil om kort tid lyse ut tilbudet. Påmeldingsfristen vil være 1. september.