Da Roald Heggeli fylte 60 år, ville svigersønnen, Steinar Opdahl gi Roald noe han selv aldri kunne finne på. Svaret ble en tur til Sverige for å kjøre Formel 1.

En hyggelig opplevelse for Heggeli, som hadde vært på Anderstorp Raceway, 40 år tidligere som æresgjest hos dekkleverandøren Goodyear.

Totalt tilfeldig

Er det en tilfeldighet?

 Det er helt tilfeldig, sier jubilanten.

– Det er nesten på dagen, i alle fall på måneden 40 år siden jeg var der første gang. Da jobbet jeg i det som i dag er Dekkpartner i Alta. Her ble jeg trukket ut blant de ansatte etter å ha solgt dekk for Goodyear. Den gang tok jeg flyet fra Alta til Fornebu, hvor Goodyear hadde ordnet til med eget privatfly som gikk direkte til banen på Anderstorp.

– Her fikk jeg plass på ærestribunen. Samme året var Ivo Caprino der med Flaaklypa-bilen og kjørte æresrunder på samme bane i forbindelse med lansering av filmen. I pausen fikk jeg da gå rundt på banen og prate med Niki Lauda, Ronnie Peterson og alle som var store på den tiden. sier Heggeli på telefon fra Sverige.

Lang reise

Det ble ikke privatfly denne gangen, men Heggeli reiste denne gangen med svigersønnen og sønnen Stephan.

– Vi reiste ned søndag kveld, kjørte hele natta og halve mandagen før vi var fremme ved Anderstorp i Jönköping, Sverige. Lå da over til tirsdag før vi kom oss til Anderstorp Raceway.

Hvordan var det å komme tilbake igjen etter så mange år?

Hva jeg skal si? Det var jo veldig artig å få komme tilbake til den samme plassen og få kjøre selv. Til Steinar sa jeg: «Det er pinade meg akkurat på måneden 40 år siden jeg var der sist, og nå er jeg der for å kjøre bilene som jeg da var å så på», forteller han lattermildt.

TRANGT: Slik ser det ut på innsiden av en F1-bil. Foto: Privat

Heggeli og Co fikk først en runde med Formel Renault bilene for å bli litt varm i trøya, før de ble brifet for å kjøre F1-bilene.

– Dette er jo leketøy for de store gutta. Trøkker man for hardt på åker det rett til skogen, sier han.

Allikevel, med 0-200 på seks sekunder og rundt 800 Ferrari hestekrefter var det bare å gasse på.

– Hestekreftene sparker deg i ræva, så det var utrolig artig å få kontroll over de bilen. På de lengste strekkene, på rundt en kilometer, lå vi nok i 280 kilometer i timen. Ekstremt artig. Før vi til slutt fikk vi kjøre en runde med bilene vi hadde med oss.

– Hva er det artigste?

–  Det å kunne sitte i en bil  med 800 hestekrefter som du har full kontroll over, noe som proffene bruker 14 år på å mestre. Helt klart en opplevelse jeg aldri vil glemme. Det var så drag i den at det var helt utrolig, avslutter Heggeli som nå er på vei tilbake fra Sverige.