Statnetts styre har besluttet oppstart av utbygging ny 420 kV ledning og nye stasjoner fra Balsfjord til Skaidi. Prosjektet er enormt, og kostnadsberegnet til mellom fire og seks milliarder kroner. Nå bremses planene også i nord, og linja vil forsinkes i forhold til tidligere planer.

Døds-ulykker.

Linjebyggingen lengre sør har medført tøffe ulykker og nå velger Statnett å ta ned tempoet i byggingen i nord. På få år har tre kroatiske arbeidere dødd i forbindelse med arbeid på norske høyspentledninger. Også fredag 15. april døde en kroat i 30-årene på et Statnett-anlegg da han falt opptil 35 meter fra en høyspentmast mellom Tonstad og Feda i Vest-Agder. I mai i år valgte Statnett  etter dødsulykken ved Statnetts anlegg i Nordland å stane alt arbeid midlertidig en underentreprenør utfører for selskapet.

Hensynet til helse

På Statnetts egen hjemmeside skriver selskapet at  av hensyn til helse, miljø og sikkerhet (HMS), vil utbyggingen av de ulike delstrekningene skje trinnvis, og samlet utbyggingsperiode vil derfor strekkes noe ut i tid. Dette vil bidra til en kontrollert og sikker utbygging. Oppdaterte behovsanalyser tilsier at man har noe bedre tid enn tidligere antatt på den nordligste delen fra Skillemoen til Skaidi, og man avventer derfor beslutning om oppstart her.

– Vi starter på strekningen Balsfjord – Reisadalen til høsten, og deretter neste strekk fra Reisadalen til Skillemoen i 2017. Både Skaidi og Skillemoen stasjoner er vedtatt bygget. Ny 132 kV stasjon på Skaidi skal kunne spenningssettes i 2018, og ny 420/132 kV stasjon på Skillemoen i 2021, samtidig med spenningssetting av hele strekningen Balsfjord  – Skillemoen, sier Elisabeth Vike Vardheim, direktør for bygg og anlegg i Statnett.