Nå er LOs sommerpatrulje på rundtur i Alta. Den første dagen er det butikkene på Amfi Alta, verksteder og barnehager som har fått besøk av sommerpatruljen. Så langt har ikke Trine Amundsen og Co kommet over noen lovbrudd i forhold til unge som har sommerjobb.

Trine Amundsen er faglig ungdomssekretær i LO, og det er hun som har ansvaret for årets sommerpatrulje.

To dager i Alta

LO sommerpatrulje skal besøke Alta-bedrifter i to dager i Alta før de reiser videre.

I år er det bare Vest-Finnmark som får besøk av sommerpatruljen. Øst-Finnmark vil kun få besøk dersom sommerpatruljen har fått melding eller tips om at ikke alt er helt på stell.

– Alta har tidligere år hatt høy bruddstatistikk når det kommer til brudd på lover og regler. Nå håper jeg den fine starten på formiddagen er et signal om at alta-bedriftene har skjerpet seg, sier Amundsen.

– De aller fleste synes det er hyggelig at vi kommer på besøk, fastholder hun.

LO SOMMERPATRULJE 2016: Hovedansvarlig for LOs sommerpatrulje Trine Amundsen. Foto: Lill Vivian Hansen

Servicepatrulje

Sommerpatruljen går over hele landet og i fjor ble over 6.000 bedrifter besøkt. Hos hele 1.900 av dem fant sommerpatruljen forhold som var i strid med gjeldene lover og regler.

– Dette viser at et trygt arbeidsliv ikke er noe man skal ta for gitt og ungdommer er en særlig utsatt gruppe, vi ønsker at disse skal få en god opplevelse i deres første møte med arbeidslivet, sier Amundsen.

– Vi er jo en servicepatrulje og kommer det noe opp, kan vi ofte løse dette på stedet. Blant annet har vi med oss standard arbeidskontrakter som kan fylles ut mens vi er der, opplyser Amundsen.

– Kan vi ordne opp på stedet havner ikke bedriften i noen bruddstatistikk.

Arbeidskontrakter er synderen

Manglende eller ufullstendige arbeidskontrakter er der det syndes aller mest. For eksempel skal en ungdom som kanskje har jobbet en dag i uken hele året ha ny kontrakt om arbeidsmengden øker på sommeren.

– Alle skal ha arbeidskontrakt, selv om de bare jobber en kort stund, påpeker Amundsen og viser til § 14.6 i arbeidsmiljøloven om minimumskrav for hva kontrakten skal inneholde.

Ung til du er 35

LO regner deg som ung arbeidstaker helt til du er 35 år, og arbeidsmiljøloven gjelder for alle arbeidstakere. I tillegg er det egne lover for arbeidstakere under 18 år. Disse er laget for å beskytte ungdom under 18 år blant annet fra arbeid som kan være til skade for sikkerhet eller helse. Arbeidet skal heller ikke gå ut over den enkeltes utvikling eller skolegang.

Kommer sommerpatruljen over noe graverende, blir arbeidstilsynet kontaktet. Vi samarbeider godt med dem, avslutter Amundsen.