– Bli-leiren kan ikke vinne. Svaret er: Vi går ut.

Erklæringen kom fra BBCs programleder rundt klokken 5.40 norsk tid fredag morgen. Nesten samtidig erklærte ITV og Sky News det samme, og prognosene viste at seieren kan bli på rundt 52 prosent mot 48, noe som rundt klokka 7 ble bekreftet fra offisielle resultater.

Det britiske pundet reagerte på nyheten med å falle til sitt laveste nivå siden 1985. Og nyheten kommer til å skape sjokkbølger i EU, der man nå må finne ut hvordan britene skal ut av et medlemskap de har hatt i over 40 år.

– Europa er i alvorlig trøbbel, konkluderer Ian Bremmer i analyseselskapet Eurasia Group på Twitter.

Ekstase

Ut-leiren i Storbritannia er imidlertid i ekstase.

– Jeg våger nå drømme at dagen gryr for et selvstendig Storbritannia, sier ut-general Nigel Farage til tilhengerne av UKIP-partiet.

– La 23. juni gå inn i historien som uavhengighetsdagen vår, sier Farage og håper EU som «feilet prosjekt» nå tvinges i kne.

Fredag morgen ventet alle på hva statsminister David Cameron kom til å si. Han har sagt han vil fortsette selv om han taper avstemningen, men det er usikkert om det vil være mulig for ham.

Landet delt

Da valglokalene stengte torsdag kveld, spådde YouGov et flertall på 52 prosent for fortatt medlemskap.

Gibraltar var den første valgkretsen til å offentliggjøre resultatet av sin avstemning. Den erkebritiske befolkningen på klippeterritoriet utenfor Spania var ikke i tvil og ga 95,9 prosents oppslutning til å forbli i unionen.

Men så ble det raskt klart at ikke alle ønsker å forbli i unionen. Det dannet seg tidlig et mønster av stor EU-støtte i London og Skottland, men store deler av resten av landet stemte for en utmelding.

Skottland

Valgdeltakelsen ligger an til å bli høy og over 70 prosent.

Spesielt i Skottland er flertallet for fortsatt EU-medlemskap stort, og det har umiddelbart startet en debatt i nord om de ønsker en ny folkeavstemning om å bryte med resten av Storbritannia. (©NTB)