– Det er veldig mange ting som fører til forsinkelser, men det vi har rettet litt oppmerksomhet på er vikepliktsituasjoner. Det er en del trafikale situasjoner rundt omkring i Alta som gjør at bybussen rett og slett blir forsinket fordi den får vikeplikt fra vanlig trafikk, og det er en utfordring, sier folkehelsekoordinator for Alta kommune, Gjermund Abrahamsen Wik, på busstur gjennom sentrum med TV-Nord

Gi slipp på forkjørsretten

For å få bukt med «problemet» oppfordrer Abrahamsen Wik derfor folk nå til å gi slipp på forkjørsretten, dersom det vil komme kollektivtrafikken til gode.

– Selv om du har rett, har du ikke plikt. Vi mener at flere kanskje kunne velge å slippe bussen frem de gangene det kan la seg gjøre. For folk vet kanskje innerst inne at jo flere som kjører, jo mer attraktivt det blir å ta bussen som frakter mange flere mennesker, jo færre biler vil det kanskje bli på veien, påpeker Abrahamsen Wik.

– Dere tror ikke det kan bli vanskelig for folk å slippe en «blåing» frem?

– En har allerede vikeplikt for buss som skal ut av en lomme, så det handler egentlig bare om å kunne stoppe i kryss og tenke at man slipper mange frem på en gang når bussen kommer frem, sier Abrahamsen Wik.

RETT, IKKE PLIKT: Folkehelsekoordinator Gjermund Abrahamsen Wik håper folk ser nytten av å slippe frem bybussen, fremfor å la den vente på tur og skape forsinkelser i ruta. Foto: Stian Sætermo

Tidspress

Fem minutter etter ruta. Så mye tid taper i gjennomsnitt sjåførene når de må vente på sin tur i enkelte kryss i Alta.

– Den verste tiden er nok på morgenen, når folk skal på jobb og skole, og ettermiddagen, sier bussjåfør Suriya Horkan Kool og gir samtidig litt ros:

– Mange skjønner at bussen har ei rute å følge og slipper bussen forbi, men det er nok fortsatt noen som ikke har fått dette med seg sier han.

– Enn om folk ga slipp på forkjørsretten sin?

– Det ville vært veldig, veldig fantastisk hvis det en dag hadde skjedd. Vi hadde sluppet både stress og sinte folk for at bussen ikke er i rute, avslutter Horkan Kool.