Fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik snakker varmt om det som kalles for, regionalt utviklingsprogram. Det skal utvikle fylket på fylkets og befolkningens egne premisser.

– Næringshager er en god ide for å øke effekten av markedsføring og næringsutvikling, og som kan være til god hjelp uten at kostnadene kveler bedriftene, sa Vassvik under Arena Sapmi forleden.

Hun håper bedriftene i Indre-Finnmark vil støtte arbeidet med Sapmi næringshage.

Veikart for utvikling

– Ingen skal kunne komme utenfra og sette dagsorden, det skal vi gjøre selv, sa Vassvik som skisserte fire hovedmål: Innovasjon og kompetanse, industri og næring, initiativrike kommuner og internasjonalt samarbeid.

– Næringer i Finnmark er verdensledende innenfor sine næringsklynger, og for 2016 forvalter fylkeskommunen til sammen tett på 80 millioner kroner inkludert de kommunale næringsfondene. Innovasjon Norge mottar 35 millioner kroner fra fylkeskommunen, det brukes 18 millioner på tilrettelegging for næringer, mens nyskaping i kommunene tilgodeses med 6 millioner kroner, fortalte Vassvik.

Hun understreket det betydelige potensialet som finnes innen reiseliv i samiske områder. For Finnmark som helhet gir reiselivet ringvirkninger verdt 2,2 milliarder årlig, fastslo hun.

Kapitalmangel

– Det er likevel langt mellom de rike onklene som kan bidra til ny virksomhet i kommunene, og det merkes at RUP-midlene er redusert med drøyt 40 millioner kroner på tre år, sa Vassvik.

Hun holdt seg unna spørsmål knyttet til fiskeri og mineralnæringa, og sa hun heller ville snakke om kompetanse og det behovet som finnes for kloke hoder som bringer fylket videre.

– Vi kan trenge en holdningskampanje for å bidra til at flere tar videregående utdanning og hjelpe til at de unge ikke dropper ut, sa hun.

Og Vassvik nevnte flere forsøk på å samordne utdanninger innenfor reindrift over landegrensene i nord mellom Norge, Sverige og Finland som gode eksempler på utviklingsarbeid, der man blant annet satser på å kartlegge teknologiutvikling knyttet til reindrifta med bruk av apper for reinmerker og andre forsøk.