Biskop Olav Øygard har sammen med menighetsrådet i Kautokeino vært «i vinden» de siste dager, etter forrige ukes vedtak der menighetsrådet bestemte at de vil stenge dørene for lesbiske og homofile som ønsker å gifte seg her. Dette i strid med vedtaket i Den Norske Kirkes øverste organ, kirkemøtet, om å åpne for kirkelig ekteskap mellom to personer av samme kjønn.

Selv mener biskopen at menighetsrådet ikke har hjemmel til å stenge dørene på denne måten.

Hører ikke til i kirka?

Men i sak er ikke Øygard helt uenig med menighetsrådet i samebygda:

– Min primære mening er at alle vielsene bør foretas borgerlig, slik det er i de fleste land på kontinentet. Dette uavhengig av kjønn på de som skal vies. Så kan man ha bønn og velsignelse av ekteskapet i kirken. Dette mener jeg fordi jeg synes det er samfunnets ansvar å regulere og legge til rette for familiestrukturene. Ekteskapet er en samfunnsordning. Men når kirkemøtet sier at dette ikke er aktuelt, og at det skal være likekjønnede vielser, så støtter jeg det. Selv om dette ikke er i tråd med mitt primære ønske, så ser jeg ikke at dette skal være en grunn til å splitte kirka. Jeg bøyer meg for hva kirkemøtet mener, og vil støtte dette, sier Øygard til Altaposten.

Velger raus tolkning

Biskopen registrerer at vedtaket fra Kautokeino menighetsråd tolkes dit hen at man er imot lesbiske og homofile:

– Det er jeg ganske sikker på at de ikke mener. Jeg er sikker på at de, i likhet med meg, mener at alle mennesker er like mye verdt. Det de sier er at de ikke finner bibelsk grunnlag for å gå inn for slike vielser. Jeg velger å tolke vedtaket på rausest mulig måte, med hensyn til menneskeverd og respekt. Jeg tolker ikke dette som at homofile eller lesbiske ikke er velkommen i Kautokeino-kirkene, jeg tror tvert imot de er hjertelig velkommen, bare ikke for å gifte seg.