Ettersom barnehagen var stengt, valgte mamma Sunniva Johannessen å sende sin datter (4) med privat barnepass. Hun var selv på jobb, men har blitt fortalt historien fra barnepasseren:

– De bestemte seg for å gå fra sentrum til Bossekop sammen med de tre andre barna som ble passet på. Så kommer da to syklister, to jenter i 12-14-års alderen i «hundre og hælvete» og kjører rett på ungen min slik at hun får styret i hodet. De hverken plinga eller ga lyd for at de kom, sier Johannessen.

Fikk hjelp

I stedet for å stanse og sjekke hvordan det gikk med 4-åringen, stakk jentene av, har mamma Sunniva fått gjengitt:

– De har da altså ikke stoppet opp, bare dro videre. Heldigvis kom det to bak, som sannsynligvis var i samme følge, som stoppet opp og prøvde å hjelpe til så godt de kunne. Akkurat dette skal disse ungdommene ha ros for, sier mammaen.

Johannessen mener klart og tydelig at foreldre bør gå foran med et godt eksempel for de unge. Sykle sakte over fotgjengerovergang, vise hensyn, plinge og rope. Og skjer det en ulykke, så plikter man til å stoppe.

– For det er klart. Hvis ikke foreldrene gjør det, så gjør heller ikke ungene det, sier hun og legger til at hun antar jenta som førte sykkelen heller ikke kan ha det bra:

– Hun vet jo ikke hvordan det har gått med min datter. Det kan jo hende at hun sitter hjemme og er kjemperedd. Det er kjempeviktig å få pratet om dette, sier mammaen og håper at ungdommen tar kontakt, slik at de kan få snakket sammen, få saken ut av verden og fortelle at alt går bra med datteren.

– Jeg er ikke ute etter å ta noen, legger hun til.

Ikke alene

Johannessen påpeker at det generelt sett er en «ukultur» i sykkelbyen.

– Rett som det er, skriver folk på kjøpe-selge og er irriterte på syklister som ikke går av sykkelen på fotgjengerovergang – de bare raser videre. Hvordan skal ungene lære når voksne ikke klarer det, spør hun oppgitt.

– Du både skal og bør vise hensyn når du er syklist, det er ikke sikkert det går like bra neste gang, avslutter hun.