Samtidig som den nye parkeringsforskriften trer i kraft fra nyttår, som samkjører regler for private og offentlige parkeringstilbydere, vil Statens vegvesen nå begynne å føre kontroll med tilbyderne av parkering.

– Dette skal sørge for at vi luker ut useriøse aktører og gi bedre vilkår for forbrukerne, sier direktør Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen i en pressemelding.

Det nye tilsynet skal  blant annet ha ansvar for godkjenning undervisningsplaner og prøver for parkeringsvakter, følge opp regelverket og behandle søknader om unntak fra kravene.

Legges til Lillehammer

Den nye tilsynsenheten vil ifølge pressemeldingen bestå av seks personer og skal ha tilholdssted på Lillehammer.

– Det store parkeringsvolumet er på Østlandet, og det er derfor naturlig å legge virksomheten hit. På Lillehammer har vi allerede medarbeidere som jobber med tilsyn av verksteder, så vi sikrer dermed også et godt faglig miljø, sier Dreyer.

Nytt register

For å kunne innføre det nye regelverket oppretter Statens vegvesen et parkeringsregister. I registeret skal parkeringstilbydere registrere seg og sine skilt-planer. Registeret vil kunne brukes i tilsyns- og klagebehandling og vil også være åpent for forbrukere.

– Vi jobber nå med å opprette registeret og lage retningslinjer og rutiner for de nye reglene slik at alt er klart til reglene trer i kraft neste år, sier Dreyer.