Nå skal alle tall på bordet. FrPs representant i hovedutvalget for samferdsel og kultur i Finnmark, Odd Eilert Persen, fikk opp spørsmålet om fortsatt drift av ferga til Årøya som drøftingssak i dagens hovedutvalgsmøte. Til fylkestingets møte i Alta kommer saken som interpellasjon og da har Odd Eilert Persen ment at alle tall skal på bordet.

Kaster bort penger

– Det må avklares hvilken mulighet vi politikere har til å kaste kortene og få bukt med den galskapen som det beviselig er å tvinge et tilbud på befolkningen som de ikke vil ha. Vi vet at et års drift av ferga Skaget koster seks millioner kroner under normale omstendigheter, mens vi i dag har fått bekreftet at fylket mister statstilskudd på 18 millioner kroner årlig ved å fjerne ferga til Årøya og sette inn hurtigbåt. Bare her burde det lyse et blått lys, for det betyr at man sier fra seg 180 millioner samferdselskroner på 10 år, mens kostnaden til fergedrift på 10 år ligger i størrelsesorden 60 millioner kroner, sier Persen.

Han understreker at politikerne så langt heller ikke har fått presentert det endelige regnestykket for hva de to planlagte hurtigbåt-kaiene på Mikkelsby og Kongshus vil beløpe seg til. Det skal brukes både bølgebryter og annet kostbart utstyr, sier Frp-politikeren.

I strid med vedtak

–  Å trekke det gamle vedtaket vil koste noe, men besparelsen vil være betydelig. Det er ellers bestemt å bygge hurtigbåtkaier med kjøreplattform både i Kvalfjord på Altneset og i Akkarfjord, så vi mener man må se på om det materiellet som vi mener ikke kan brukes på Årøya, heller blir brukt i Kvalfjord og på Altneset, der det allerede er bestemt at det skal etableres hurtigbåt-kaier. Jeg er optimist nå på at dette kan bli stanset, for anskaffelsesutvalget har blitt kjørt kraftig på at de har gått vekk fra ro-ro-ferge med full gjennomkjøring til en båt hvor alle må rygge på land og med en forskjell på flo og fjære på nærmere tre meter vet alle hva som kan skje vinterstid. Utvalget har også gått med på en reduksjon av dekket fra 19 til 17 meter, noe som vanskeliggjør bruk av dagens rullende materiell, så nå har jeg tro på at vi får gjort om vedtaket, for anskaffelsen av hurtigbåten Årøy er gjort stikk i strid med klare vedtak fra Alta kommune, sier Odd Eilert persen.

– Vi trenger nå å få alle tall på bordet og jeg føler vi har en god sak for å få beholde ferga til Årøya, enten den drives av Skaget eller av Boreal, det er av underordnet betydning, sier Korsfjordingen.

Relevant å få på bordet

Hovedutvalgsleder Geir Ove Bakken i kultur- og samferdsel sier i en kommentar at det er relevant å få alle tallene på bordet i en sak som denne. Når interpellasjonen er levert må så administrasjonen skaffe til veie de tallene som blir etterspurt, forklarer Bakken.

– Nå er det viktig at vi gjør dette korrekt om man er enig eller uenig, sier Bakken.

– Med korrekt, mener du politisk korrekt eller byråkratisk korrekt?

– Administrasjonen må følge de politiske vedtak som blir gjort og oppstår det saker hvor det rokker ved økonomien i et vedtatt opplegg må man si noe om dette, sier hovedutvalgsleder Bakken til slutt.