Hele 92,8 prosent av kvænangsværingene som stemte i dagens valg for eller mot kommunesammenslåing, stemte nei til ideen.

Det blir dermed ingen sammenslåing, verken nordover eller sørover, for kommunen med i underkant av 1300 innbyggere.

– Vi ble riktignok slått av Skjervøy, der 94% stemte nei, men jeg er godt fornøyd med resultatet. Det var dette vi trodde og håpet på, sier ordfører Eirik Losnegaard Mevik til Altaposten.

Spørsmål nr 1 til de rundt 1000 stemmeberettigede var om de ønsket at Kvænangen skulle bestå som egen kommune. Spørsmål nr 2 var hvilke kommuner de eventuelt ville slå seg sammen med, Nordreisa/Skjervøy/Kåfjord eller Alta/Loppa.

– Opptellingen av spørsmål to er ennå ikke gjort, opplyser Losnegaard Mevik.

– Hva stemte du selv?

– Jeg stemte mot sammenslåing, men hva jeg svarte på spørsmål to vil jeg ikke fortelle. Det er ikke relevant, sier ordføreren.

Han tror årsaken til den massive motstanden mot sammenslåing handler om identitet, at det er store geografiske avstander og at folk er fornøyde og opplever at de har det bra. Folk føler at reformen prøver å løse et problem man ikke ser eksisterer, mener ordfører Mevik.

– Men jeg har vært klar på folkemøtene om at det å være liten kommune er krevende, og vil kreve mye av oss politikere og administrasjonen. Vi får stadig flere tyngre og mer kompetansekrevende oppgaver. Midt oppi dette har jeg opplevd Alta som en veldig konstruktiv partner, som støtter det vi faller ned på og inviterer oss til mer interkommunalt samarbeid. Og det tror jeg også vi skal få til, sier ordføreren.

Valgdeltakelsen var på 60%, noe som er høyere enn den bruker å være ved fylkestingsvalg. Det betyr at bare rundt 40 personer stemte for sammenslåing.

– Rådet fra folket er klart og ikke til å misforstå. Det blir derfor ingen kommunesammenslåing for Kvænangens del, fastslår Losnegaard Mevik.