Dette har pågått siden mars og er en konsekvens av at Mobakken renseanlegg, hvor rundt 70 husstander er tilkoblet, har brutt helt sammen.

– Det stemmer at det går kloakkvann rett i Tverrelva. Vi kjører daglig til Tverrelvdalen for å tømme renseanlegget så alt vesentlig av kloakken havner i sentralanlegget og blir forskriftsmessig renset før det går ut i fjorden, men en del går i overløpet og ut i en bekk før det når Tverrelva, forklarer Jan Magne Thomassen, fagansvarlig for avløp i Alta kommune.

Drittjobb

Thomassen innrømmer at Alta kommune har en utfordring de ikke helt klarer å bestemme seg for hvordan de skal løse.

– Rotorakslingen er knekt. Det betyr at anlegget ikke fungerer i forhold til de utslippstillatelser som er gitt, men ved å transportere vekk kloakken reduseres også mengden som går ut i elva. Som sagt er det et overløpsrør hvor det renner ut en del. Det er et lite sandfiltreringsanlegg knyttet til overløpsrøret, men selv om det som kommer ut av røret ser klart ut, er det ingen tvil om at ikke er rent. Ut fra begroingen i området tyder alt på at spillvannet inneholder en del fosfor, medgir «sjefen for dritten» i Alta kommune.

Thomassen vet imidlertid ikke hvor mye forurensing som slippes ut. Kommunen har ikke tatt prøver av spillvannet og fått det analysert.

– Høyst sannsynlig snakker vi om relativt lav forurensingsgrad, påpekes det fra den fagansvarlige.

Fases ut

Det jobbes nå aktivt med å montere av og få tørket lamellplatene på akslingen som er røket. Lamellene samler  og sørger for biorensing. I løpet av første uka i juni vil kommunen kjøpe inn sveisetjenester fra et lokalt selskap i et forsøk på å reparere akslingen.

MÅ FIKSES: Renseanlegget i Mobakken som behandler avløpet til rundt 70 husstander er brutt fullstendig sammen. Foto: Jarle Mjøen

– Leverandøren av anlegget er skeptisk til at sveisen vil holde, men vi gjør i alle fall et forsøk, klargjør Jon Magne Thomassen.

Sjefen for VA-avdelingen i Alta kommune, Trond Einar Uglebakken, sier at problemene med renseanlegget gjør at det haster enda mer å få framført hovedavløpet til de øvre delene av Tverrelvdalen.

– Det er klart for kontraktsforhandlinger for byggetrinn 1 fram til Tverrelvdalen skole. Byggetrinn 2 fra skolen og opp til Mobakken er planlagt utført parallelt. Det betyr at kloakken kan være framført i løpet av 2016 med den byggetiden som er stipulert, og da kan også Mobakken renseanlegg fases ut, påpeker Uglebakken.

Koster flesk

Ny aksling til rotoren med medfølgende deler vil koste millionbeløp, ifølge Uglebakken. Derfor er det ikke gitt at det blir tatt en slik beslutning med tanke på at hovedavløpet snart vil være på plass. Fagansvarlig Thomassen er enig, men også klar på at dagens løsning med daglig kjøring av dritten koster flesk.

– Klart at dette ikke er gratis, både i forhold til bruk av arbeidstimer og utstyr, sier Jon Magne Thomassen.