Ordfører Johan Vasara kunne i formiddag ønske rundt 50 deltakere velkommen til det han håpet ville være en alternativ næringslivskonferanse. Navnet er Agenda Sapmi og håpet er en alternativ konferanse med et litt annet blikk på Finnmark.

- Alle andre steder er det sterkt fokus på olje og gass og delelinjen i Barentshavet. Det vil vi gjerne gjøre litt annerledes, fordi disse temaene kan ikke lokale næringsaktører hos oss irelaterer seg til, sa Vasara.

Han ønsket velkommen til Stortingsrepresentant Frank Bakke Jensen (H) som innledningvis trakk i faktorer som påvirker oss alle, nemlig oljeprisen, oljeutvinning, u-hjelp og kroneverdien.

Store endringer

Bakke Jensen slo fast at landet er i endring. Han viste bilder av en gammel fasttelefon, kontanter, aviser, bøker og CD'er og konkluderte selv med at alt dette er borte. "Ingen" har bøker lenger, og heller ikke kontanter.

Teknologi og kunnskap skal bidra til at gründerne får armslag til å skape noe nytt, fastslo Bakke Jensen, som presenterte regjeringens gründerpolitikk.

– Får du en god ide, får du kanskje hjelp for å sette i gang med videreutvikling og da er du en gründer, sa Høyres stortingsrepresentant.

Han slo fast at oljeinntektene er for nedadgående, mens torsken kanskje vil gi større inntekter for samfunnene på kysten enn det man i dag får fra fileten.

– Kanskje vil laksen med tida kunne fores med grantrær. Om det vil smake gin-tonic av den fisken, det vet vi ikke, men det jeg sier er at vi i framtida kommer til å utnytte ressursene på en helt annen måte enn i dag. Det gjelder også for mineralnæringa. Jeg sier ikke at vi skal bore hull over alt på vidda, men noe vil det komme innenfor mineralnæringa også, mente Bakke Jensen.

Tre K-er

Kapital, kompetanse og kultur ble fokusert på av stortingsrepresentanten, som mente Norge er et godt land å være gründer i, der man har tilgang på kapital fra offentlige instanser. Men uten hjelp til å utvikle ideene, kommer man ingen vei.

- Mange bruker å irritere seg over at jeg tar eksempler fra Båtsfjord, men der er det altså en som har funnet opp en møbelhjul som kommer ut av føttene på sofaen, slik at mannen ikke trenger å avbryte arbeidet i mekkeverkstedet sitt hver gang kona skal ommøblere. Nå kan hun gjøre det selv bare ved å løfte sofaen, så kommer hjulet ut og sofaen kan flyttes uten å løfte den, vel og merke hvis det er ommøblering i samme etasje, sa Frank Bakke Jensen humørfylt.

- Vi må legge til rette for dem som har ideer og egentlig må vi innrømme at det er andre som har minst like gode og kanskje bedre ideer enn oss selv. Det er dem vi skal ta vare på og det er slik vi skal skape nye virksomheter både på kysten og innlandet, sa Frank Bakke Jensen.