Oberstløytnanten fra Alta er en av tre offiserer som leder Forsvarets oppbygging av treningssenteret i landet. Nylig åpnet live-delen av senteret og det første kompaniet av georgiske soldater kom inn for trening.

Leder teamet

Bakgrunnen for prosjektet er at man under NATO-toppmøtet i Wales i 2014 vedtok at Georgia skulle få en støttepakke med en rekke ulike tiltak. Treningssenteret Joint training and Evaluation Center (JTEC) var ett av dem og her har Norge hatt ansvaret. I tillegg til å trene georgiske styrker, kan også andre NATO-lands soldater få trening og kursing.

– Vi vil trene enkeltsoldater, tropper og kompanier, med særlig vekt på å styrke ledelsen. NATO-instruktørene følger kompaniene tett ute i felt, gir tilbakemeldinger underveis og evaluerer etterpå. Etter et drøyt år vil etter planen de fleste relevante georgiske kompaniene vært innom oss for trening, sier teamleder Ole Christian Emaus.

Bor i Tbilisi

Han og familien har det siste året bodd i Tbilisi i Georgia. Altaværingen har sammen med oberstløytnant Tor Erik Hanssen og sersjantmajor Kristian Simonsen, georgiske offiserer, samt offiserer fra Danmark, Latvia og Litauen, bygget opp treningssenteret.

Senteret ble åpnet av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i august i fjor, til betydelig irritasjonen for den russiske bjørn. Denne uka åpnet live-delen av treningen, og et georgisk kompani har gått gjennom første treningsuke i felt. Den georgiske forsvarsministeren Tinatin Khidasheli og en rekke andre gjester var til stede og hun takket de norske offiserene for den viktige jobben.