Helse Nords angivelige styrking av flyambulansen ble møtt med ramsalt kritikk fra kommunestyret tirsdag. Det var Alta venstre som løftet inn et nytt forslag og en ny ordlyd som fikk oppslutning i kommunestyret.

Administrativ behandling

Poliitikerne har tidligere tilkjennegitt sin skepsis gjennom sin velsignelse av en administrativ høringsuttalelse, men det gikk under radaren til offentligheten, helt til Altaposten satte fokus på saken i april.

I går var tonen kraftig skjerpet i resolusjonen "Nei til svekking av luftambulansetjenesten i Finnmark", vedtatt dagen etter ny behandling i Helse Nord og samme dag for møtet mellom foretaket og stortingsrepresentantene. Nå ligger det an til at den endelige beslutningen tas i november.

Ikke endelig vedtatt

- Vi hadde møtet med Helse Nord tirsdag, som står fast på at den nye modellen vil styrke beredskapen i Finnmak. Stortingsrepresentantene fikk stilt kritiske spørsmål og formidlet sin bekymring, sier Kåre Simensen, som løftet saken inn for helseminister Bent Høie etter Altapostens oppslag. Svaret fra Høie bygget opp under løsningen til Helse Nord

- Helse Nord bekreftet at det endelige ordet ikke er sagt formelt sett. Beslutningen tas antakeligvis i november, men det er stor fare for at Helse Nords faglige råd veier tungt for hva som blir løsningen fra 2019, sier Simensen. Det betyr at antall ambulansefly i Finnmark reduseres fra tre til to.

Han velger imidlertid å være optimistisk.

- Det er ikke bare representantene fra Finnmark som er opptatt av det man oppfatter som svekket beredskap. Også representantene fra Nordland fokuserte på at de føler det går mot svekkelse av de prehospitale tilbudene til befolkningen, så jeg tror ikke nødvendigvis siste ord er sagt når det gjelder ambulanseflyberedskapen i Finnmark, sier Simensen.

Ber Høie gripe inn

I vedtaket fra kommunestyret er tilbakemeldingen nå uforsonlig.

- Kommunestyret i Alta kan ikke under noen omstendigheter akseptere den svekkelsen som skjer ved at et ambulansefly i Alta blir erstattet av et jetfly lokalisert i Tromsø. En styrking av beredskapen for Svalbard, ved å lokalisere et jetfly i Tromsø, må ikke skje på bekostning av beredskapen for befolkningen i Finnmark, heter det i vedtaket.

Kommunestyret i Alta ber i vedtaket helseminister Bent Høie om å gripe inn for å sikre at dagens beredskap med to ambulansefly i Alta og ett ambulansefly i Kirkenes videreføres.

- Det er viktig at flyene lokalisert i Finnmark kan lande på alle flyplassene i fylket, heter det.

Dårlig jetløsning

De stiller seg sterkt skeptisk til løsningen med et langdistansefly som bare kan lande i Alta, Lakselv og Kirkenes, slik også kommunelege Jan Eggesvik har varslet om.

- Et jetfly kan ikke lande på flyplassene i Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg, Mehamn, Honningsvåg, Hammerfest og Hasvik. Det er heller ikke slik at dagens beredskap kan erstattes ved økt bruk av helikopterressurser fra Troms, da de ikke er raske nok og ikke har samme regularitet ved dårlig vær, heter det i vedtaket.