I langtidsplanen er det satt av 90 millioner kroner til ny brannstasjon ved meieriet, men i den første skissen hadde man tatt med så mange finesser og ekstrafunksjoner at bygget hadde fått en kostnad på 132 millioner kroner. Politikerne beordret administrasjonen til å se på en nedskalering av prosjektet, og til neste møte har man laget et forslag som er 23 millioner kroner billigere. Estimatet for ny stasjon lyder nå på 108,75 millioner kroner.

Trangt på tomta

Administrasjonen har i det reviderte skisseprosjektet foreslått å redusere lagerarealer i kjelleren samt å fjerne Sivilforsvaret sitt lager.

– Dette er arealer som enklest lar seg redusere med hensyn på arbeidstilsynets krav til HMS, logistikk, og øvrige funksjoner som må være samlet på stasjonen. Konsekvensen av dette er at ved fremtidig økning i antall tjenestebiler og feiebiler må det påberegnes å finne alternative arealer på annen lokasjon, i med at tomta gir begrensninger for ytterligere utvidelser på bakkeplan, heter det i saksframlegget.

Detaljreguleringsarbeidet er planlagt å igangsettes nå i mai og ferdigstilles i mars 2017. Planlagt oppstart for bygging er satt til juni 2017 med ferdigstillelse i juni 2018.

GOD PLASS: Det planlegges ni plasser til utrykningskjøretøyer og tre plasser til mindre kjøretøyer i vognhallen på den nye brannstasjonen. Foto: Verte

Dagens stasjon dekker ikke brannvesenets fremtidige behov og har mangler på flere områder. Dagens lokaler tilfredsstiller ikke HMS-krav som sanitær-/garderobe-forhold, etablering for ren og skitten sone, ventilasjon og annet. I tillegg er det mangelfull lagringsplass til utstyr og materiell, mangler på arealer til administrasjon og lite areal til møter og undervisning.

– Utstyr og materiell som brannstasjonen skal bruke under utrykning er det ikke plass til i dagens lokaler. Dette gir dårlig responstid under utrykning, heter det i saksframlegget.

Når det gjelder nødvendigheten for etablering av ren/skitten sone, samt gode rutiner for vask av utrykningsklær og utstyr, har det sin bakgrunn i at ansatte i brann og redning utsettes for et enormt antall giftstoffer i jobben, og at ferske undersøkelser viser en økning i forekomster av kreft.

Må øke potten

– I forbindelse med utvidelse av korpset, og ikke minst med at det er kjøpt inn ny tankbil i 2015, samt utvidelse fra 3 til 4 personer på vakt (turnus), er plassmangelen ved brannstasjonen enda større enn tidligere, heter det i saksframlegget.

Administrasjonen foreslår derfor at politikerne godkjenner planene for Altas nye brannstasjon i henhold til skisseprosjektet. Kommunestyret må da godkjenne en tilleggsbevilgning på 18.750.000 kroner, samt årlige driftskostnader på 1.839.000 kroner fra 2018.