Så langt har kun 8 av de 31 kommunene som stemte over sammenslåing mandag sagt ja. I noen kommuner var nesten 100 prosent av innbyggerne imot.

Det er fasiten etter at innbyggerne i 29 av de 31 kommunene som hadde folkeavstemning mandag, hadde sagt sitt om hva de synes om sammenslåing med nabokommunen, ifølge Kommunal Rapport.

De fleste avstemningene ble holdt i Hordaland, Sogn og Fjordane og Trøndelag. I Hordaland sier to kommuner ja til sammenslåing og seks nei. I Sogn og Fjordane går også to kommuner for sammenslåing, mens fem sier nei. I Trøndelag vil fire slå seg sammen og fem vil ikke.

Ullensvang og Narvik legger fram sine resultater tirsdag.

Nesten 100 prosent nei

I Hordaland-kommunen Modalen sier hele 96 prosent av dem som stemte nei. Bare i to av de andre som er aktuelle for nye Nordhordland kommune er det flertall for sammenslåing. Det er Lindås (69 prosent) og Radøy (51 prosent), melder Bergens Tidende.

Flertall mot er det i Fedje (83 prosent), Gulen (57 prosent), Austrheim (73 prosent), Modalen (96 prosent) og Masfjorden (73 prosent). Det jevneste resultatet kom i Meland der 50,9 prosent sier nei til storkommune. Der var valgdeltakelsen så lav som 36,6 prosent.

– Jeg trodde det skulle bli større nei-flertall siden det var såpass lav deltakelse, sier ordfører Øyvind Oddekalv (Ap).

I Voss har det vært en innbyggerundersøkelse. 70 prosent sa ja til å gå sammen med en eller flere nabokommuner. Kommunen kan slå seg sammen med Granvin, Vik og Aurland, de to siste i Sogn og Fjordane.

Voss-alternativet fikk imidlertid bare 41 prosent oppslutning i Granvin. Der vil 58 prosent bli en del av Indre Hardanger sammen med Eidfjord, Ulvik og Ullensvang.

Nye trøndelagskommuner

I Trøndelag sier Namdalseid og Fosnes ja til den nye storkommunen Midtre-Namdal, mens Flatanger vil bestå som egen kommune. Midtre Namdal kan komme til å bestå av Namsos, Fosnes, Overhalla, Namdalseid, Flatanger og Høylandet.

I Flatanger vil 74 prosent stå alene. I Namdalseid og Fosnes er henholdsvis 62 og 74 prosent for storkommune. I Namsos er det ikke folkeavstemning, men en innbyggerundersøkelse viser at 71 prosent er positive til sammenslåing.

Snåsa, Steinkjer og Verran kommune hadde også avstemninger om sammenslåing mandag. I Snåsa sier 70 prosent nei til å gå sammen med Steinkjer, mens stemmene fra Verran viser et klart flertall for sammenslåing. Ifølge Trønder-Avisa stemte 61,8 prosent for sammenslåing i Steinkjer, mens 37,2 prosent stemte nei. Valgdeltakelsen var så lav som 24,5 prosent.

– Jeg er veldig glad og fornøyd med at det ble et ja i Steinkjer. Vi ønsket ja både i Verran og Snåsa, men fikk et veldig tydelig svar i de to kommunene med forskjellige fortegn. Nå går vi mot sammenslåing mellom Steinkjer og Verran, sier Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram (Sp).

I Frosta kommune har 52 prosent sagt nei til sammenslåing med Stjørdal.

Nei i Nordland

Hele 90 prosent av dem som stemte i Hattfjelldal i Nordland mandag, sa nei til kommunesammenslåing. I Grane, som er aktuell for sammenslåing med Hattfjelldal, sa 78 prosent nei til det.

I Østfold-kommunen Spydeberg sa 68 prosent nei til sammenslåing med en eller flere av Askim, Eidsberg, Hobøl, Trøgstad og Marker.

Av dem som stemte i Seljord i Telemark, sa 78 prosent nei til å slå seg sammen med Kviteseid, mens 72 prosent i Kviteseid sa nei. (©NTB)

Motstand i måling

En ny nasjonal undersøkelse viser et knapt flertall for å beholde kommunen som den er.

I målingen som Sentio har utført for Klassekampen i mai blant tusen innbyggere svarte 53,5 prosent at de vil være en egen kommune slik som i dag, 40,7 prosent svarte at de ville slå seg sammen. Resultatet i august 2015 var 55,9 prosent mot og 35,5 prosent for sammenslåing. I desember var tilsvarende tall 50,6 prosent mot og 44,8 prosent for.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) peker på at det hviler et ansvar på lokalpolitikerne og mener at kommunereformen vil gi sterkere velferdskommuner.

Når det gjelder resultater fra folkeavstemninger, sier kommunalministeren at det er lettere å mobilisere mot enn for og at han derfor ikke er særlig overrasket over resultatene han har sett.

– Jeg er kanskje litt overrasket over at det er såpass lav oppslutning. Det er noe lokalpolitikerne må vurdere. De har valgt folkeavstemning, og så må en vurdere hvordan man skal tolke resultatet, sier statsråden.

Sanner peker også på at flere kommuner nå ser seg om etter nye løsninger etter å ha fått nei til sitt første alternativ. (©NTB)