– Her gives ikke så som en centimeter til beiteland for rein er budskapet på porten til Kjell Kristensen i Melsvik. Han har barrikadert seg mot sultne rein.

Han har hatt flokker av rein på sin eiendom. Han driver ikke med noen form for bruk, men skriver under på at det er uakseptabelt at reinen invaderer jordene.

Solli gir opp

Den årvisse konflikten som har pågått mellom sauebønder og reindrifta i Melsvik ser ikke ut til å komme noen vei.

– Det er i grunnen bare et spørsmål vi er uenige om, og det er hvor reinen skal gå. Vi ønsker ikke reinen på våre jorder, mens reindriftsutøverne mener de skal ha adgang til sjøen og bruk av våre eiendommer, sier sauebonde Håkon Solli.

Han legger til at det blir ikke respektert at hele området faktisk er i privat eie.

RESIGNASJON: Håkon Solli legger ikke skjul på at nedbeitingen av jordene rammer hard, her sammen med Jim Samuelsen. Foto: Arne Hauge

For Solli handler det om store tap.

– Vi har også gått gjennom alle de offentlige instansene som er mulig for å få en løsning på dette, uten at vi føler at vi kommer noen vei. Det er i grunnen ganske fortvilende. For oss betyr det store tap når vi må kjøpe fôr til sauene isteden for å høste vinterfôr av jordene vi forpakter. Da lønner det seg ikke å drive med sauer lengre, medgir han.

Solli sier at når en flokk på 30–40 rein har gått over jordene er det ikke mye som vokser opp igjen før det er innhøstningstid.

– Dessuten er loven er ganske klar, sier Solli – reinbeite «skal ikke være inntil aktivt jordbruksområde.»

I år er det resignasjonen som gjelder. Nå sier Solli at han nesten har gitt opp.

– Selv om vi ringer Reinpolitiet eller lederen i reinbeitedistriktet, skjer det ikke noe.

– Vi blir lovet at det skal ordnes opp, men det skjer ingenting, sier Solli.

Ikke hørt noe

Hans Ole Eira, leder i Lakkonjarga reinbeitedistrikt, bekrefter gjerne at dette har vært et problem, men han har ikke hørt at dette har vært et problem i år før Altaposten tar kontakt på telefon. Han forteller at han heller ikke har blitt kontaktet eller oppringt av verken sauebønder eller beboere i Melsvik angående dette i år. Videre oppfordrer han folk å ta kontakt om reinen har tatt seg inn på inngjerdet område.

Ingen klager

Reinpolitiet har heller ikke mottatt noen klage fra bøndene eller beboere i dette distriktet i år. Leder Inger Anita Øvregård kan på generelt grunnlag si, at når de får klager fra jordbruket, anmoder de først reindriftsutdøverne å få kontroll på dyrene sine. Videre forteller hun at områder som er dyrket skal gjerdes inn for å unngå at rein skal få tilgang.

– Det er også viktig at bøndene dokumenterer skadene som blir gjort av rein for en eventuell senere erstatning av dette, forklarer hun.