Den nordnorske drømmen om et selvstendig og stort oljeselskap gikk i tusen knas etterhvert som meldingene om stadig flere tørre eller dårlige brønner ble lagt frem. Nå er ikke North Energy nordnorsk lenger, og heller ikke synlig interessert i oljeleting. Resultatrappoten etter første kvartal viser at selskapet bare hadde seks millioner kroner i letekostnader i kvartalet, mot 117 millioner kroner i samme kvartal i 2015.

– Jeg er spesielt fornøyd med at kostnadskuttene nå viser resultater, sier administrerende direktør Knut Sæberg, ifølge børsmeldingen sendt ut i forbindelse med kvartalsrapporten.

Denne kommentaren kan framstå som noe underlig, siden kvartalsframlegget viser at det kun er letekostnadene som er kuttet, alle andre kostnader er tilnærmet like som året før.

Tallene selskapet leverer for 1. kvartal 2016 viser et overskudd på 94,1 millioner kroner. Forklaringen til overskuddet er kjøpet av leteselskapet Explora as, for en cashbetaling på 2,5 millioner amerikanske dollar. Verdiene i selskapet, blant annet i form av fremførbar skattegevinst, er imidlertid på 123 millioner kroner, som gir en nettogevinst på 100 millioner, ifølge North Energy selv.

Så til tross for et negativt driftsresultat på 33 millioner kroner i kvartalet, slår selskapet seg på brystet og proklamerer i børsmeldingen: Det beste resultatet i selskapets niårige historie!

I meldingen sier Sæberg at det er begrensede investeringsplikter fremover – og at man dermed har fleksibilitet til å utforske nye vekstmuligheter.

Selskapet har utvidet forretningsmodellen til også å inkludere utvikling og produksjon av olje og gass – samt andre energiformer.

Selskapet har nå egenkapital tilsvarende 417 millioner kroner og netto kontantbeholdning på 181 millioner kroner. I tillegg har man signert nye lånepapirer som gir tilgang på kreditt fra DNB og SEB tilsvarende 950 millioner kroner.

Selskapet har samtidig kvittet seg med 25 dyre boreforpliktelser og har åtte aktive lisenser igjen.