– Ingrediensene tung polarbaks, lavtrykk øst for Island med påfølgende nordaustkuling i isen hvor vi var – og dermed dønning, gjorde forholdene for fortsatt fangst lite aktuelle, meldte skipper Bjørne Kvernmo idet han søndag kveld vendte skuta mot øst, ut av Vestisen og bort fra fangsten.

Gambler ikke

– Alternativet var å gå inn til Isafjord og vente, den årlige skifestivalen på lørdag hadde vi rukket fint. Istedet valgte vi å sette kursen hjemover, da hele uka ville være preget av det samme lavtrykket og vedvarende nordaustkuling. I dette området gambler man ikke med vær og vind, islendingene  fortalte at da engelskmennene dreiv tråling, forbød forsikringsselskapene fiske i vinterhalvåret. Og de forstår ikke helt at vi driver og roter i iskanten og inne i isen, melder Kvernmo.

Nå er skute og mannskap på hjemtur med estimert ankomst i Tjørvåg en gang utpå onsdagen. Til Alta kommer Havsel i neste uke, etter å ha vært innom Tromsø like over helga.

Sterk og hurtig drift

– Alle er med og båten like hel, sier Kvernmo, som fastslår at samlet gir de tre siste sesongene konturene av et bilde av selfangsten i Vestisen slik den vil være framover.

– Isen hvor ungene er født er mer utsatt enn tidligere for uvær, samtidig som driften  sydvestover lange Grønlandskysten er sterkere enn tidligere. Og hur tigere enn tidligere havner denne isen i området mellom Island og Grønland, et av de mest værutsatte og uberegnelige områdene i Nord-Atlanteren, melder Kvernmo.

Dyrene forsvinner

Over den grunne terskelen aksellererer strømmen og danner uberegnelige skruinger og omstokninger i isen. Tung polaris blandes med det som finnes av årsis – og med dønning gjennom det hele er det bare å rømme ut i åpent vann.

– Dyrene går også i sjøen og forsvinner. Fangstresultatet blir dermed deretter, og den unike smaken av selkjøtt blir sjeldnere og sjeldnere, fastslår Bjørne.