– Vi hadde samlet flokken. Så ser vi at det er ei simle som begynner å presse ut en kalv. Vi så med en gang at dette var en dødfødsel, men at det skulle komme hele fem kalver fra ei og samme simle, det var så vi nesten ikke trodde det selv. Ingen av oss som var i flokken har sett noe lignende. Det var tre kalver i den ene slimposen og to i den andre – og kalvene ser helt forskjellige ut, forteller Simon Aslak.

Stresset av hunder?

Han sier at kalvene åpenbart har vært døde i simlas liv lenge, for de var helt hårløse. Hætta anslår at de må ha vært døde i simla siden januar eller februar, etter størrelsen å bedømme.

– Jeg må bare understreke at det faktum at kalvene var døde, ikke har noen sammenheng med den kjedelige episoden med hundene som jeg så meg nødt til å skyte, før helga. Den saken er bare trist for alle parter, sier Simon Aslak Hætta.

Han legger til at simla nok har vært stresset som følge av de jagende hundene. Det nærmer seg kalvingstid og reinen søker mest mulig ro, før kalvingen starter.

– Simla med de dødfødte kalvene klarte seg, og den var tilsynelatende i fin form etterpå, det skal vi være glade for, sier reineieren.

Aldri hørt om

Veterinær Herdis Gaup Aamot i Kautokeino, som har arbeidet mye med rein opp gjennom årene, sier dette er noe nært en sensasjon.

– Jeg kan se av bildet at de har vært døde en stund. Noe lignende har jeg aldri vært borti, men naturen er en gang slik at mye kan skje. Eksempelvis kan sau føde mange lam, og her er det gjerne tilgangen på mat som har betydning, sier Gaup Aamot.

– De ser veldig forskjellige ut tvillingene og trillingene, kan simla ha vært bedekket to ganger?

– Det kan jeg ikke si å ha hørt om, men at den aborterte er ikke til å undres over med så mange kalver. Og når kalvene bare kommer ut, så overlever simla. Jeg er enig i at det kan se ut som om det er flereggede tvillinger og trillinger, noe jeg aldri har vært borti før, sier veterinæren.

Første gang i verden?

Ved Veterinærinstituttet i Tromsø er det to veterinærer som har mer enn vanlig peiling på reinens biologi. Den ene av dem, veterinær Torill Mørk, sier hun tror dette tilfellet med tvillinger og trillinger i samme simle må være første gang i verden.

– Dette er noe jeg aldri har hørt om, så det tror jeg må være første gang er oppdaget, sier Mørk.

Hun tenker seg godt om og konkkuderer med at hun aldri før har hørt om eller sett noe lignende.

– Siden kalvene er så ulike, tror du simla kan ha blitt bedekket to ganger?

– Jeg vet ikke om det er mulig at ei simle blir bedekket to ganger, men akkurat det kan jeg ikke si noe om i denne saken, sier Mørk.