Og hetsen på nettet lot ikke vente på seg. Simon Aslak synes det er helt forferdelig å måtte lese når folk skriver på sosiale medier «skyt lappjævelen» og lignende kommentarer. Han vurderer sterkt å politianmelde de verste utsagnene.

Hunder på rømmen

De to breton-jakthundene hadde vært på rømmen siden mandag. Simon Aslak Hætta tror de har kommet inn i reinflokken via Bokkus, men sikker er han ikke. At de har vært på vidvanke hersker det ingen tvil om. Hundene skal ha stukket av hjemmefra.

– Onsdag kveld dro jeg ned til Alta for å hente rundballer. Jeg var ett døgn borte fra flokken. Natt til fredag kjørte jeg til flokken, og forsto ikke hvorfor flokken var så spredt, så jeg kjørte helt til Synis, nord for Suoppas hvor jeg hentet en liten flokk og holdt på å samle flokken igjen og jage dem mot Navgasttat. Da jeg jagde dem over en bakkekam oppdaget jeg hundene som begynte å jage en okserein. Jeg forsøkte å få dem vekk. Jeg hadde selv to gjeterhunder bak på scooteren, men de ble skremt av jakthundene som knurret og bjeffet – og mine hunder, som ellers ikke viker for en slåsskamp, turte rett og slett ikke å hoppe ned fra setet, sier Hætta til avisa.

Må ta dem fast

– Jeg tenkte at jeg må ta rømlingene fast, men da angrep de meg og jeg så at de var blodige og oppførte seg helt tullat. Jeg fant deretter et kadaver 50 meter unna. Hundene hadde også gått til angrep og bitt over nakkesena til ei drektig simle, som de hadde jagd i den løse, bløte sneen, sier Hætta.

– Jeg hadde ikke noe annet valg enn å skyte hundene, legger han til.

Han synes saken er trasig både for hundeeieren og sin 13-årige sønn, Simon Helge, som eide begge de to simlene som hundene hadde tatt. Og Simon Aslak sier han er helt sikker på at den ene av simlene nokså nylig var drept da han kom tilbake til flokken.

Reinpolitiet ble varslet om hendelsen, og operasjonsleder ved politidistriktet, Asgeir Aule, uttalte at reineieren var i sin fulle rett til å avlive hundene som var løs i flokken hans.

– Vi har valgt å ikke opprette sak mot hundeeier for brudd på hundeloven, noe vi kunne ha gjort, men her har de to partene blitt enige om å ordne opp i saken seg i mellom, sier reinpolitisjef Inger Anita Øvregård til avisa.

Altaposten har i dag forsøkt å få svar på telefon hos hundeeieren, men han har ikke svart på telefon.

– Jeg forstår at det er trasig for han å miste hundene sine, egentlig er dette en trasig sak for alle og absolutt ikke noe man ønsker skal skje i gjen, sier reineier Hætta til avisa.