Alta og Finnmark har hatt temperaturer som helt klart minner om sommer – og det i april! Det er blitt satt flere nye varmerekorder i vårt fylke, og vi liker egentlig ikke å tenke på global oppvarming og alle bekymringsmeldingene om stadig varmere klima – vi vil ha sol!

– Håper det varer over 17. mai, sier Erling Kristensen, som i dag satt i solsteiken utenfor Barila i Alta sentrum.

Han nevner i samme åndedrag reinkalvria som kommer ved pinsetider hvert år.

– Da får vi helt sikkert noen grå dager igjen, det gjør vi hvert år, fastslår han.

Etter en lang vinter og mørketid er vi solhungrige og D-vitaminmangelen gjør at vi kan føle oss både litt slappe og nedstemte. Så når vi kan nyte varmen, nesten to måneder for tidlig, sier vi ja takk – det er nemlig den beste medisin.

Sist vi kunne ta frem plenriva så tidlig i Alta var i 2004, siden snøsmeltinga var tidlig det året.

Varme tidlig på året

Men så blir vi også litt pessimistiske når vi får slike gode «sommerdager» så tidlig på året – hvem har ikke hørt at «nå har vi brukt opp sommeren for i år» – selv om det slettes ikke trenger å være slik – vi har ingen statistikk for at det er tilfelle – vi kan fortsatt få en god sommer. Dette er bonusdager.

Høyeste temperatur i Finnmark ble målt i Pasvik 29. april – hele 18,2 varmegrader. Det er den høyeste apriltemperaturen siden målingene startet. I Alta ble det denne dagen målt 15,4 på Alta lufthavn – som er 0,2 grader under gjeldende rekord fra 2003.

Ikke like bra fremover

Ved Meteorologisk institutt får vi opplyst at det ikke blir riktig like bra i dagene fremover.

– Vi får litt lavere temperatur, og kanskje litt nedbør. Men for denne årstiden er det jevnt over ganske bra vær og vi får lange perioder med sol, sier Håvard Larsen, som er meteorologikonsulent ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Larsen kan ikke love oss en god sommer, så vi får nyte de gode dagene mens vi har dem.